Prije nekoliko dana završena je izgradnja spomenika "Krila slobode", na Golom Brdu u općini Novi Grad, na brdu Žuč, gdje su se vodile odlučujuće borbe za odbranu Sarajeva i BiH.

Ovo mjesto, na kojem je ispisana historija BiH i njenog glavnog grada, svjedoči hrabrosti, prkosu i otporu.

Danas, 8. juna, na Dan odbrane općine Novi Grad Sarajevo i bitke za brdo Žuč, porodice, brojni građani i zvanice su se okupili kako bi odali počast svima koji su na ovom mjestu dali svoj život za domovinu. Prisutnima se prvi obratio i Mirza Selimbegović, predsejdavajući Općinskog vijeća, koji je istakao značaj ovog spomenika.

- Čast mi je obratiti se pred odabranom generacijom koja nas je odbranila i kojoj smo dužni za svoje živote, za domovinu i ono što imamo – to je sloboda. Bili su ponos našim generacijama. Moramo pričati o našim herojima. 'Krila slobode' dižemo u čast onih koji su dali svoje živote, dijelove tijela, godine i mladost. Neka spomenik 'Krila slobode' bude podsjetnik na zahvalnost. Naša Komisija za odlikovanja je imala težak zadatak. Kada vidite ovaj spomenik, sjetimo se njih – poručio je Selimbegović.

(A.H.)