Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo predložena je deklaracija o osudi napada na energetsku nezavisnost Bosne i Hercegovine u kontekstu opstrukcija izgradnje Južne interkonekcije.

Predlagač deklaracije je Faruk Selmanović, zastupnik SDA. Kako kaže za Hayat.ba, Kanton Sarajevo je najveći korisnik prirodnog plina u BiH.


-Tako da nešto malo više od 70 posto ukupno uvezenih količina prirodnog plina se plasira na tržište Kantona Sarajevo. To je jedan od ključnih energenata za zagrijavanje kako individualnih objekata, stanova, tako i kolektivnih objekata stanovanja, njih negdje oko 73.000, koji će biti direktno afektirani realizacijom i načinom realizacije Južne interkonekcije. Na političkoj sceni imamo HDZ, koji bez imalo zadrške Južnu interkonekciju proglašava za 'nacionalni interes', a one na koje se ovo najviše odnosi ne pitaju ništa - kazao je Selmanović.

Ukoliko bi deklaracija bila usvojena, građanima bi pokazala kome su dali svoj glas.


-Ako bi deklaracija bila usvojena, to bi za građane značilo da su predstavnici u skupštinskim klupama, kojima su građani KS-a dali svoj glas, stali u njihovu odbranu i pokazali stvarni interes za dobrobit građana KS-a. Ovom deklaracijom bi dali podršku Vladi FBiH da nastavi tamo gdje su stali u decembru 2021. godine, da zaštiti građane od energetskog monopola koji nam je namijenio HDZ - pojasnio je.



Dodaje da bi se u konačnici uvela konkurencija na tržištu prirodnog plina, smanjila ovisnost o jednom dobavljaču te omogućile niže cijene ovog energenta. Očekuje da njegove kolege iz skupštinskih klupa svoje mandate stave u službu građana i podrže deklaraciju koja je, prema riječima Faruka, ogledalo rada zastupnika.


-Radimo li istinski, u skladu sa zakletvom koju smo dali da ćemo štititi ustavnopravni poredak, poštovati zakone BiH, FBiH i Kantona Sarajevo i uvijek raditi u interesu građana Kantona Sarajevo ili pak radimo u skladu s napucima koalicionih partnera i njihovim interesima - pojasnio je.


Zastupnik Selmanović šalje jasnu poruku građanima.


-Ovom deklaracijom želim poslati jasnu i nedvosmislenu poruku da Skupština Kantona Sarajevo, kao zakonodavni organ ovog kantona, s punim legalitetom i legitimitetom mandata dodijeljenog od građana, ima ustavnu, političku i moralnu obavezu i odgovornost da stane u zaštitu isključivo i samo interesa građana Kantona Sarajevo i države BiH, a nikako politika i njihovih predstavnika. Da pokažemo da ne sjedimo skrštenih ruku i da ne puštamo tamo nekome da kroji našu sudbinu - poručio je.