U naselju Muhašinovići, smještenom svega 2,5 kilometra od centra Visokog, mještani već trideset godina žive bez osnovnih infrastrukturnih uslova, poput vode i ulične rasvjete.

Uprkos modernom dobu 21. vijeka, situacija u ovom naselju je alarmantna, a mještani se snalaze improvizovanim rješenjima kako bi zadovoljili osnovne potrebe svakodnevnog života.

Đemal Zubčević, jedan od mještana, ističe da su prisiljeni sami snabdijevati se vodom iz lokalnih bunara, jer vodovodna mreža nije obnovljena još od ratnih devedesetih. Nedavni prekidi u snabdijevanju strujom dodatno su pogoršali njihovu situaciju, jer bez struje ne mogu doći ni do vode.

“Mi smo ovdje kao da živimo na Divljem zapadu, a ne samo 2,5 kilometra udaljeni od centra grada”, žali se Isnaf Kumbara, poljoprivrednik koji svakodnevno transportuje vodu kolicima kako bi održao svoje usjeve. Njihova svakodnevica obilježena je neprestanim izazovima i poteškoćama.

Osim problema sa vodom, mještani Muhašinovića suočavaju se i s lošim stanjem lokalnih puteva te potpunim nedostatkom ulične rasvjete, što dodatno otežava njihovu svakodnevicu i ugrožava njihovu sigurnost. Ana Kajić, dugogodišnja stanovnica naselja, dijeli frustraciju zbog neispunjenih obećanja o postavljanju rasvjete, koja su ubrzo prestala biti realizirana.

Nadležne institucije su svjesne problema, te su najavile da će uskoro riješiti pitanje ulične rasvjete, kao i da su u proteklom periodu uložili sredstva u izgradnju rezervoara Dubrave. Međutim, mještani Muhašinovića još uvijek čekaju na konkretne poteze i rješenja koja bi im olakšala svakodnevni život.

Dok se čeka na ispunjenje obećanja, mještani Muhašinovića nastavljaju svoju borbu za osnovne životne uvjete, nadajući se da će nadležni konačno prepoznati njihove potrebe i omogućiti im dostojan život u njihovom naselju.