Iako je rat završio 1996., velikosrbijanska politika ne odustaje od svojih ciljeva. Sadašnje rukovodstvo naših susjeda javno ne poziva na ujedinjenje sa manjim bh. entitetom RS, ali svojim postupcima pokazuju drugačije.

Njihovo konstantno miješanje u unutrašnje poslove BiH je najočitiji primjer kako se srbijanska politika ponaša prema BiH. Iako predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da nisu za otcjepljenje bh. entiteta RS, daju bezrezervnu podršku Miloradu Dodiku, predsjedniku manjeg bh. entiteta RS, koji koristi svaku priliku da ukaže na to da će se ovaj entitet otcijepiti i pripojiti Srbiji.

Zbog toga, kako su rekli organizatori svesrpskog sabora, što je srbijanski narod ugrožen organizirali su ovaj sabor kako bi pokazali da su Srbi ujedinjeni i da će se boriti za svoje interese.

O ovome je govorio Senadin Lavić, profesor Fakulteta političkih nauka Sarajevo, u našoj emisiji 'Dobar dan BiH'.

-Ja se ne bih složio da je to jeftina predstava za javnost. To je veliki poduhvat velikosrbijanske politike da se dovrši taj projekta. Taj proces bi se trebao završiti tako da se dobar dio BiH, Crne Gore i Kosova otcijepi. Sjećamo se kada je Milošević 28. juna 1989. organizirao saborovanje nakon čega je pokrenuo rat. Ne bih podcjenjivao ono šta je Milošević započeo a što ovi danas žele završiti – ističe Lavić.