Željko Pantelić, analitičar iz Rima, analizirao je za N1 debatu dvojice kandidata za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država - Joea Bidena i Donalda Trumpa.

Istakao je kako je su ankete javnog mnijenja pokazale da je Trump pobijedio 2:1.

“To je zabrinjavajući podatak za Bidena jer se pripremao za ovu debatu šest dana. Biden je insistirao na ovoj debati ranije jer je htio poslati signal svima da je sposoban da vodi SAD i naredne četiri godine. Pripremao se šest dana, spavajući, odmarao… Vidjeli smo kako je bio loš rezultat. Možemo samo da zamislimo kako će se stvari odigrati u septembru i oktobru kada Biden bude u toku izborne kampanje i poziciji da mora obavljati svakodnevne državne poslove. Demokratama se veoma loše piše. Ne postoji mehanizam da se Biden zamijeni kao kandidat, osim da se sam povuče”, rekao je Pantelić u Newsroomu.

Naveo je kako se Demokrate uzdaju u tu kartu i nadaju se da bi njegova supruga Jill mogla imati ključnu ulogu u tome.

Na pitanje postoji li realna mogućnost da se Biden povuče, odgovara: “U situaciji smo koja bi se mogla opisati kao Andersonova bajka ‘Carevo novo odjelo’, sinoć smo svi vidjeli da je car gol. Više nikom nije potreban dokaz da Biden nije sposoban da odgovori u naredne četiri godine na sve zadatake i obaveze pred kojima je predsjednik SAD. Problem je u proceduir. Jedini način je da se sam povuče iz utrke.”