Nakon poziva na saslušanje Bakira Izetbegovića, Reufa Bajrovića i Emira Suljagića - postavili smo pitanje - ko je sljedeći? Brzo smo dobili odgovor. To su Hayat TV i Avdo Avdić.

I ponovo postavljamo pitanje - ko je sljedeći? I šta je cilj ovim pozivanjima? Je li da se spomenute osobe disciplinuju, ušutkaju, zastraše? Kome smeta istina i kome smeta upiranje prstom u društvene anomalije? Sve su ovo pitanja na koja i mi očekujemo odgovor.

Novinar Avdo Avdić pred SIPA-om. Odakle Avdiću tajni dokumenti o dolasku Danila Vučića, sina srbijanskog predsjednika Aleksandra, na proslavu 9. januara. Od Avdića se tražilo otkrivanje izvora, što je on odbio učiniti.

A odakle Hayat TV-u komunikacija između ministra vanjskih poslova Mađarske Petera Szjjarta i lidera HDZ-a Dragana Čovića o rješavanju pitanja Izbornog zakona u duhu kršćanskih vrijednosti - bilo je pitanje za generalnom direktoru Hayat TV-a, u čijem se programu, u okviru emisije Istraga sedmica, ova komunikacija ekskluzivno objavila. Na saslušanje je pozvan i generalni direktor Hayat TV-a.

Sud i Tužilaštvo u političkoj su vlasti SNSD-a i HDZ-a, i odlučno su krenuli da se obračunavaju s kritički nastrojenim pojedincima, a sada i medijima, kaže profesor Jahja Muhasilović. Pozivanjem Avdića na saslušanje krši se Zakon o krivičnom postupku.

Pozivati na saslušanje telefonski, a ne službeno, bez obrazloženja, nedopustivo je i predstavlja kršenje domaćih i evropskih zakona. Ovo je drskost koja je pokazatelj slabosti vlasti i njenih aktera, kažu iz Udruženja BH Novinari.

Princip je isti, sve ostalo su nijanse - ušutkati one koji upiru prstom na kriminal, podrivanje državnog uređenja, rušenje države. Cilj je disciplinovati one koji jasno govore o društvenim anomalijama. Nakon poziva na saslušanje Bakira Izetbegovića, Reufa Bajrovića i Emira Suljagića - postavili smo pitanje - ko je sljedeći? A brzo smo dobili odgovor. To su Hayat TV i Avdo Avdić. I ponovo postavljamo pitanje - ko je sada sljedeći? Odgovore možda ima osoba povezana sa svima spomenutima - tužiteljica Biljana Golijanin.

(E.Ahmetašević)