Treba da vam uvijek bude pred očima da su oni neznaveni, poručio je Marko Kovačević, gradonačelnik Nikšića i poslanik Skupštine Crne Gore, član Nove srpske demokratije Andrije Mandića, samodeklarisani Srbin.
Aludirajući na Crnogorce, tj. na one koji ne slijede njegove nacionalne i svetosavske stavove, Kovačević je održao šovinistički govor na skupu 13. juna na Grahovcu, kojim je, tvrde, „obilježeno 166 godina od slavne bitke”, a u prisustvu stotinjak osoba.

- Njima jednostavno nije otvoren put ka istini - tvrdi Kovačević, „i da onda jednostavno više liče na tuđina nego na sebe, što je Njegoš govorio, zarobili su sebe u tuđina”.

„A mi ćemo raditi na tome da se i oni sjete naše stare slave, da se i oni sjete naših predaka, da i oni zajedno s nama uznose Bogu molitvu, kao što smo i mi danas uznijeli i kao što su uznosili hrišćanski ratnici srpske vojske Crnogoraca i Hercegovaca prije 166 ljeta na ovom istom mjestu”.

„Bit ćemo strpljivi, čekat ćemo, uvijek otvorenog srca i otvorenih ruku s pitanjem jesmo li braća”.
„Ako neko neće da budemo braća” prijeti Kovačević, „ako neko hoće više da liči na Turke onda, bogami, u budućnosti prema njima ćemo kao i prema Turcima postupati”.

Skupu na kojem je ovo Kovačević izgovorio, prisustvovali su, među ostalima, svetosavsko sveštenstvo koje je predvodio episkop Kirilo Bojović, zatim njegov brat Dragan Bojović (državni sekretar u Ministarstvu prosvjete), kulturno-umjetničko društvo iz Grblja, ali i Vladislav Maslenikov ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori — koji je također govorio na skupu, piše Antena M.
Premijer Crne Gore Milojko Spajić kazao je kako "najoštrije osuđuju" govor Marka Kovačevića sa Grahovca.
- Svi, a posebno mladi ljudi bi trebalo da budu okrenuti budućnosti i pomirenju - kazao je on.

Pozvao je nadležne da "utvrde sve činjenice i okolnosti".
- Nadamo se da će izvinjenje i objašnjenje brzo uslijediti, ali u svakom slučaju ovo je užasna izjava za koju nema opravdanja - dodao je on.

"Novi sramni javni nastup predsjednika Opštine Nikšiću i istaknutog člana Nove srpske demokratije, Marka Kovačevića u kojem se Crnogorcima prijeti da će se sa njima obračunavati kao sa Turcima, očigledno je najbolja preporuka za najavljeni ulazak ove partije u Vladu", navodi se u reagovanju Demokratska partija socijalista Crne Gore (DPS), na prijetnje koje je izrekao predsjednik Opštine Nikšić.
- U govoru mržnje Marka Kovačevića na Grahovcu sublimirana je sva suština velikosrpske politike i sklonost ka istorijskom revizionizmu. U samo nekoliko minuta njegovog govora obesmišljavaju se visemesječni napori funkcionera ove partije sa sebe prikazu kao velike pomiritelje, na čijem čelu se nalazi ni manje ni više nego četnički vojvoda Andrija Mandić.
Jasno je građanima Crne Gore da je Nova srpska demokratija pomiriteljska baš onoliko koliko je i njihov vođa Dalaj Lama. Ono što slijedi ulaskom NSD u Vladu pokazaće pravo lice sadašnje vladajuće većine - izazivanje destabilizacije i bespoštedno sluganstvo drugim državama i njihovim interesima - navodi se u reagovanju DPS-a, prenosi Antena M.