Kad se pomene gibanica, svi pomislimo na slanu pitu sa sirom, ali, postoji i slatka, znatno zanimljivija verzija jela koje nosi isto ime.

Sastojci:

500 g tankih kora za savijače 1. fil:

200 g mljevenih oraha
80 g šećera
1,5 dl mlijeka
0,5 dl ruma
2. fil:

500 g svježeg sira
3 jaja
prstohvat soli
korica jednog limuna
80 g šećera
1 vanilin šećer
3. fil:

200 g mljevenog maka
2 dl mlijeka
50 g šećera
2 kašike meda
4. fil:

700 g rendanih jabuka 1 kašičica cimeta prstohvat soli 80 g šećera 1 vanilin šećer

Za premazivanje i punjenje:

50 g maslaca
2 dl kisjele pavlake
Priprema:

Za svaki fil umiješati i sjediniti nabrojane sastojke.

Dno pleha premazati maslacem. Složiti 2 kore, takođe premazane maslacem.

Ravnomjerno rasporediti prvi fil ii staviti na njega 2 kore premazane maslacem.

Na to rasporediti sljedeći fil i tako sve dok se ne rasporede svi filovi, jedan po jedan. Na kraju završiti s dvije kore premazane maslacem.

Kolač izbosti čačkalicom, premazati kisjelom pavlakom i peći u rerni zagrijanoj na 170° C oko 60 minuta.