Daytonski mirovni sporazum je potpisan kako bi se zaustavio rat u BiH. Tom prilikom su predsjednici tri države – BiH, Srbija i Hrvatska – stavili potpis na ovaj Sporazum čime su ratna dejstva zaustavljena.

Dakle original Daytonskog mirovnog sporazuma je na engleskom jeziku a prema potpisanom Sporazumu trebao je biti preveden i na bosanski jezik. Međutim, do toga nije nikada ni došlo.

Iako ovaj zvanični dokument nije nikada preveden, može se naći njegov prevod na zvaničnoj stranici Ustavnog suda BiH. Pretragom na stranici pomenute institucije može se pronaći prevod Daytonskog sporazuma na bosanski, srpski i hrvatski.

O ovoj temi smo razgovarali sa našim gostom u emisiji 'Istraga sedmice' dr. Slavenom Kovačevićem, savjetnikom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

-Krenut ćemo od Daytonskog mirovnog sporazuma, originala, koji sam ponio sa sobom. Suština koja se tiče ovog pitanja je da nije preveden na bosanski jezik. Potpisan je sporazum da se prevede sa engleskog ali se nikada međutim to nije uradilo. Posljedica toga je da aneksi važe na engleskom jeziku. Ja sam o tome razgovaro sa tadašnjim Visokim predstavnikom Valentinom Inzkom. A inspiracija mi je bila kada odete na stranicu Ustavnog suda imate opciju prevoda na bosanki, srpski i hrvatski jezik. A institucije moraju da koriste zvanične dokumente. Interesantno je da su prevodi različiti na ova tri jezika u pravnom smislu - kaže Kovačević.

S obzirom na to da je Dayton pisan anglosaksonskim pravnim jezikom, naš gost govori da se tako i treba čitati dokument. Ono što je Kovačeviću zapalo za oko je dio koji govori o demokratskim principa i kako je on preveden na bosanski, hravstki i srpski jezik.

-Meni je jedan dio zapao za oko koji kaže na engleskom 'BiH shall be democartic state which operates under the rule of law and free and democratic elections. Ovaj dio rule of law se prevodi kao vladavina prava. A na bosanskom prevodu piše BiH je demokratska država koja djeluje u skladu sa zakonom i na osnovu slobodnih i demokratskih izbora. Na hrvatskom jeziku prevod kaže: BiH je demokratska država koja funkcionira sukladno zakonu i na osnovu demokratskih izbora. A srpski prevod kaže: BiH je demokratska država koja funkcioniše na osnovu vladavine prava i demokratskih izbora – ističe Kovačević.