Tradicionalno druženje s Novosađanima povodom Kurban Bajrama, jednog od najvećih islamskih praznika, sinoć, po 14. put, u centru Novog Sada održano je pod nazivom "Ulica otvorenog srca – Bajramska sofra".

Ovoj tradicionalnoj manifestaciji u organizaciji Muftijstva vojvođanskog, bačkog medžlisa, Rijaseta Islamske zajednice Srbije, prisustvovao je veliki broj ljudi, a prolaznici su mogli da se besplatno posluže hranom sa trpeze koju su obezbijedili članovi islamske zajednice. Bilo je potrebno desetak minuta da se pojede hrana sa trpeze dugačke desetak metara.

U prisustvu predstavnika Islamske zajednice Srbije, te predstavnika vjerskih zajednica iz Novog Sada, predstavnika vojske i državnih institucija, otvarajući manifestaciju, muftija srbijanski i vojvođanski Muhamed efendija Ziljkić rekao je da je Novi Sad poseban grad i ova ulica otvorenog srca to potvrđuje.

Slika zajedništva i suživota: Bajramska sofra 14. put u centru Novog Sada

- Ovo je najljepša slika koju možemo da pošaljemo u svijet, u ovim vremenima kada je sve uzburkano. Mi mali na jednom Balkanu, u Srbiji, Vojvodini, našem Novom Sadu, šaljemo prelijepu sliku zajedništva, i pokazujemo kako bez obzira na naše razlike možemo da živimo, u bratskoj ljubavi, slozi i harmoniji. Ovo je lekcija onima koji drže nama predavanja, kako i na koji način treba da živimo. Ovo je nešto što nama pripada i što niko ne može da nam oduzme. Ovo je prava slika Novog Sada. Zato sam ponosan i zato mi je srce puno - kazao je srbijanski muftija Ziljkić.

Slika zajedništva i suživota: Bajramska sofra 14. put u centru Novog Sada

Srbijanski reis ul ulema Islamske zajednice Srbije Senad ef. Halitović rekao je da mu je lijepo i lako bajramovati u svom Novom Pazaru, gdje su Muslimani većinsko stanovništvo, ali da je zahvaljujući „Ulici otvorenog srca“ i u Novom Sadu zaista lijepo biti za Bajramskom sofrom.

- To smo doživjeli kao ulicu otvorenog srca i tako treba i da ostane. Suština svake poruke je biti dobar prema svakom božijem stvorenju. Ne treba da živimo jedni pored drugih, nego jedni sa drugima, da se pazimo i pomažemo - poručio je vrhovni poglavar Islamske zajednice Srbije, javlja Anadolu.

Slika zajedništva i suživota: Bajramska sofra 14. put u centru Novog Sada

Građanima su se iz "Ulice otvorenog srca“ obratili i zamjenik gradonačelnika Novog sada Igor Crnobarac, te savjetnik predsjednika Vlade Republike Srbije Miloša Vučevića, Predrag Rajić.

Slika zajedništva i suživota: Bajramska sofra 14. put u centru Novog Sada

Rajić je, kao izaslanik premijera Srbije, kazao da je Vučević, kao Gradonačelnik Novog Sada, mnogo doprineo tome da se podigne svijest o značaju interkonfesionalnog i međuetničkog dijaloga, da se pokaže koliko je grad Novi Sad otvorenog srca.

- Dvanaest puta je Vučević bio ovdje i žao mu je što nije mogao biti večeras ovdhe. Poručuje da će učiniti sve da se pravoslavni i muslimani još bolje razumiju - kazao je Rajić.

U programu je nastupio ženski hor "Stambol“ iz Novog Pazara koji je izvodio ilahije i kaside, ali i sevdalinke. I ovogodišnju manifestaciju su organizovali Islamska zajednica Srbije - muftijstvo vojvođansko - Medžlis IZ bački, Udruženje "Nur svetlost“ i "Matica Albanaca Srbije“.

Slika zajedništva i suživota: Bajramska sofra 14. put u centru Novog Sada