Šeron Dalej saznala je da joj je ostalo samo 12 mjeseci života i to nakon što je slomila prst na nozi, kada je udarila u krevet.

Iako ju je prst bolio, otišla je na odmor i šepala sedam dana. Po povratku, Šeron je otišla u hitnu pomoć, gdje joj je testovima otkriven da je njen nivo u krvi zabrinjavajuće nizak. Dvije sedmice kasnije, 55-godišnjakinji je dijagnostikovan rak stomaka u četvrtom stadijumu.

U početku su se ljekari nadali da će to moći da izleče operacijom, ali 17. maja, Šeron je primila poražavajuću vijest da je to neizlječivo. Uz hemoterapiju, ima još 12 mjeseci života, a bez nje samo tri do šest.

Šeron, koja je odlučila da pokuša da produži svoj život što je duže moguće, rekla je.

Kada je malo razmislila, shvatila je da su njeni simptomi počeli u februaru - ali u to vrijeme nije razmišljala o njima.

- Osjećala sam priličnu mučninu, od čega inače ne patim, i malo me je zabolio stomak, ali nisam obraćala mnogo pažnje ni na to - rekla je ona.

Prst udarila pred put na Kanarska ostrva

U martu se spremala da otputuje na Kanarska ostrva na sedam dana kada je udarila nožni prst o krevet. Pošto ga je ranije povrijedila, nije ga posebno proverila, nadajući se da će bol nestati dok je nema.

Nažalost, Šeron je provela sedmicu šepajući.

Kada se vratila, još uvijek nije mogla da hoda, pa se odvezla u bolnicu da potvrdi da nije slomila kost u stopalu.

- Dok sam bila tamo, spomenula sam da imam kratak dah pa su uradili neke krvne pretrage i rendgenske snimke. Utvrdili su da mi je nivo krvi prilično opao, tako da sam na kraju dobila dvije transfuzije, ali nisam baš shvatila šta se dešava - ispričala je ona.

Čir na želucu krvario

Šeron je imala naknadni pregled sljedeće sedmice i primljena je na odjeljenje. Utvrđeno je da ima čir na želucu koji je krvario i mogao bi biti maligni. Dijagnoza raka stomaka potvrđena je dvije sedmice kasnije.

- Pomislila sam "Kako se ovo dogodilo i zašto?'", rekla je Šeron:

- Malo sam se osjećala umorno, ali sam to pripisala svom mentalnom zdravlju. Idem na mamografe i radim uzorke crijeva, tako da se aktivno provjeravam na rak, ali rak želuca jednostavno nije nešto na šta se vrši skrining. Vjerovatno nisam bila najzdravija osoba na svijetu, ali nisam bila bolesna – bar nisam tako mislila.