Prvu utakmicu u grupi na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu odigrali su Slovenija i Danska.
Ovo je Slovencima prvi nastup na Euru nakon 24 godine, dok su Danci prije tri godine bili vrlo uspješni i stigli do polufinala. U uzbudljivom meču na kraju je bilo neriješeno 1:1.
Danci su ofanzivno krenuli od samog početka. Ipak, prvu veliku priliku imaju Slovenci. Šeško je u 16. minuti fantastično pucao s više od 20 metara, ali je to otišlo tik uz stativu.
Minut poslije Danska je povela. Danci su brzo izveli jedan aut, iz kojeg je lopta ubačena u šesnaesterac, a Wind ju je petom ostavio za Eriksena, koji je lijepo utrčao i iz blizine matirao Oblaka.

Malo je nedostajalo da Danska autogolom Slovenaca dođe do povećanja prednosti u 28. minuti. Šeško je nakon ubačaja Eriksena u pokušaju da očisti opasnost napucao Mlakara, a lopta je zamalo završila u golu. U 43. minuti još jednom se Eriksen našao u šansi. Wind ga je pronašao povratnom loptom, ali strijelac prvog gola pucao je preko gola s desetak metara udaljenosti.
U drugom poluvremenu Slovenci su krenuli dosta ofanzivnije. Međutim, Danci u 55. minuti propuštaju veliku. Christensen je bio najviši u skoku nakon ubačaja iz slobodnog udarca, a njegov je pokušaj Bijol preusmjerio glavom u korner. Malo je nedostajalo da ta lopta završi u mreži.

Slovenija hrabrom igrom stigla do boda protiv Danske: Janža junak

Deset minuta kasnije Kristiansen je poslao oštru loptu pred gol, a na nju je stigao Hojlund i pucao iz ogromne blizine. Ipak, fantastično je to odbranio Oblak.
U 67. minuti uzvraća i Slovenija. Čerin je ostao sam pred golom nakon ubačaja Šporara, ali je glavom pucao pored gola. U 74. minuti sjajna prilika za Sloveniju! Šporar je bio prvi na lopti nakon ubačaja iz prekida, ali je s četiri metra pucao daleko od gola.
Stativa je u 76. minuti spasila Dansku. Šeško je fantastično šutirao izvana i uzdrmao stativu.
Minut poslije Slovenija poravnava rezultat. Strijelac je bio Erik Janža. Pucao je izvana, a lopta je od bloka Hjulmanda promijenila smjer, prevarila Schmeichela i završila u mreži.

Slovenija hrabrom igrom stigla do boda protiv Danske: Janža junak

U 81. minuti još jednom prijeti Slovenija! Šporar je gađao bliži ugao, a Schmeichel je to vrhovima prstiju odbio u korner. Rezultat se do kraja nije mijenjao.
Večeras će svoj susret u ovoj grupi odigrati Srbija i Engleska.

Sastavi
Slovenija: Oblak - Karničnik, Drkušić, Bijol, Janža - Stojanović, Gnezda Čerin, Elšnik, Mlakar - Šporar, Šeško
Danska: Schmeichel - Christensen, Andersen, Vestergaard - Bah, Hjulmand, Hojbjerg, Kristiansen - Eriksen - Hojlund, Wind