U Sloveniji su u nedjelju u 7 sati širom zemlje otvorena biračka mjesta za današnje izbore za Evropski parlament, a birači se izjašnjavaju i na tri savjetodavna referenduma.

Za devet slovenačkih poslaničkih mjesta u Evropskom parlamentu na 11 lista bori se 12 stranaka, a birališta će biti otvorena do 19 sati, do kada traje izborna tišina.
Prvi nezvanični rezultati referendumskih odluka biće poznati poslije 21 sat, a rezultati evropskih izbora poslije 23 sata, kada se zatvara posljednje biračko mjesto u Evropskoj uniji.

Na izborima za Evropski parlament u nedjelju je glasala i predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar.
Slovenački građani danas na savjetodavnim referendumima odlučuju o pomoći pri dobrovoljnom prestanku života, o preferencijalnom glasanju na izborima za Državni zbor i o upotrebi kanabisa u medicinske svrhe i o ličnoj upotrebi kanabisa.
Na izborima koji se održavaju po deseti put od 1979. godine, biće izabrano 720 članova Evropskog parlamenta, jedinog tijela u Evropskoj uniji čije članove direktno biraju građani. Izbori se završavaju večeras, kada se zatvaraju birališta u svih 27 država članica.

Ovim izborima birači biraju i novu administraciju koja će donositi odluke o njihovoj budućnosti u narednih pet godina. Za oko šest mjeseci nakon izbora formiraće se i Evropska komisija, izvršno tijelo EU-a, i Evropsko vijeće.
Na ovogodišnjim izborima pravo glasa ima oko 373 miliona birača u zemljama EU-a, javlja Anadolija.