Smrtonosna bakterija koja jede meso širi se rekordnom brzinom u Japanu, a glavni grad Tokio je žarište.
Kako piše Telegraph, Japan je ove godine prijavio 977 slučajeva sindroma streptokoknog toksičnog šoka (STSS), što je već premašilo rekord od 941 infekcije iz prošle godine.

Stanje uzrokuje neobična manifestacija strep A bakterije. Njome je latentno zaraženo između pet i dvadeset posto zdravih odraslih osoba, a bakterija ne manifestira nikakve simptome. Međutim, može se razviti u niz bolesti, od tonzilitisa, impetiga pa sve do upale pluća.
U nekim slučajevima može postati invazivna. Tada prodire iz posjekotina i rana duboko u mesna tkiva i mišiće te izaziva nekrotizirajući fascitis, zbog čega nosi naziv "bolest koja jede meso".


Početni simptomi su groznica i bolovi u mišićima, a prati ih niski krvni pritsak. Otkazivanje organa i septički šok mogu doći unutar 48 sati, a ako se na vrijeme ne liječe antibioticima, stanje može biti fatalno. Tokio je u prvih pola godine zabilježio 145 slučajeva. Zaraženi su većinom stariji od 30 godina, a stopa smrtnosti iznosi oko 30 posto.

Smrtonosna bakterija koja jede meso širi se rekordnom brzinom: Stopa smrtnosti je 30 posto


Svjetska zdravstvena organizacija još je u decembru 2022. izdala upozorenja nakon skoka infekcija streptokokom A u Britaniji, Francuskoj, Irskoj, Nizozemskoj i Švedskoj. Tada je većina slučajeva zahvatila djecu, prenosi Danas.hr.