Jedno od omiljenih ljetovališta mnogih u Crnoj Gori, Sutomore uvijek je bilo prepuno u sezoni.

Međutim, sudeći po objavi momka iz Crne Gore ove godine navodno ima manje turista nego obično.

Snimak koji je objavljen ubrzo je postao viralan.

Krajem maja i početkom juna, pa sve preko jula i augusta, sutomorski korzo pored mora, plaže, pa i same saobraćajnice postaju kao košnica. Prolazak kolima magistralom u smjeru Bara ili Čanja, postaje agonija, skoro pa kao i mimoilaženje na šetalištu usljed velike količine turista koji u ovom mjestu na obali Jadrana provode godišnji odmor.

Kakva je situacija sa turistima u Sutomoru?

Ipak, mladić iz Crne Gore tvrdi da je situacija ove godine drugačija, te da ima mnogo manje turista nego 2019. godine, koja se uzima kao referenca za broj posjetilaca i noćenja. Naime, on je snimio dio puta koji vodi od Bara preko Sutomora do Čanja, koji je u ovo doba godine u devet uveče obično pun automobila.

Sudeći po njegovom snimku i riječima, ove godine to nije slučaj.

– Rekoše nam, ljetna sezona nikad bolja. Čak za skoro 2% premašila rekordnu iz 2019.godine. A ovo vam je slika s terena. Sutomore, 21 h. Nigdje nikoga. Tek poneki auto prođe. A ko se sjeća te 2019. zna da se kroz Sutomore u ovo doba prolazilo satima. Da su kolone bile od Bara do Čanja – naveo je on u viralnoj objavi.

Zbog čega ove godine ima manje turista u Sutomoru?

Da ne cvjetaju nigdje ruže, što sa turistima, što sa lokalnim žiteljima, najbolje govore komentari koji su se nizali ispod snimka.

– I ostalim zemljama je loša sezona pa i meni u Beogradu. Cijene su otišle previše a plate to nisu pratile. Četvoročlanoj porodici treba oko 3.000 evra za normalno, neluksuzno ljetovanje, a to je stvarno mnogo kad ljudi jedva preživljavaju sa platama koje imaju – naveo je primjer jedan od Srba.

Sljedeći se osvrnuo na poređenje sa prošlom sezonom u mjestu gdje tradicionalno ljetuje svake godine u istom periodu.

– Svake godina sam prvu nedelju juna u Šušnju, ove godine ubjedljivo najlošija poseta. Srpskih turista skoro da i nije bilo. Prošle godine u to vrijeme išao 40 minuta Sozina-Bar – napisao je on.
Za praznu magistralu kriv sudar?

Za navodnu slabu posjetu jedan od korisnika Iksa iz Srbije, pored cijena je naveo još niz fakotra.

– Cijene ništa a? Usluga koja je sve gora i gora ni to ništa? Politika prema Srbima i tzv “paradajz turistima” ni to? Pa eto, vrijeme je za prst na čelo – kratko je napisao on.

Ipak, možda i najlogičnije objašnjenje zbog čega je prazan put došlo je od jednog mladića iz Crne Gore, koji je objasnio da je u večernjem terminu došlo do prevrtanja kamiona, koji je uslovio zastoj u saobraćaju na dionici ka tunelu Sozina.

“Jes’ kako ne, u ponedjeljak se prevrnuo šleper u Zelenom pojasu kod Bara, što je izazvalo zastoj u saobraćaju i ogromne kolone do tunela “Sozina”. Nije to zato što ima turista, ne kažem da ih nema, ali ne kao što se priča – pojasnio je on, prenosi Blic.