Sastojci:

– 500 gr brašna
– 30 gr svježeg kvasca ili kašičica suhog kvasca
– 100 ml tople vode
– 200 ml mlijeka
– 2 kašike ulja
– 2 kašičice šećera
– 2 kašičice soli

Priprema:

Najprije ćemo u veću posudu ubaciti kvasac, šećer, mlijeko, toplu vodu, ulje, so i 250 gr brašna, i dobro zamiiješati, a zatim ćemo dodati ostatak brašna i rukama umijesiti testo.

Zamiješano tijesto, pokrićemo krpom i ostaviti da odstoji na toplom mjestu oko 30 minuta. Nakon toga kada naše tijesto naraste i dobije vazdušastu teksturu, na radnu površinu posipamo brašno gdje ćemo premijesiti tijesto i podijeliti ga u 8 loptica.

Svaku lopticu potrebno je razvući oklagijom i staviti na tepsiju za pečenje, prethodno obloženu papirom za pečenje.

Peku se u zagrIjanoj rerni na 250 stepeni 5 minuta ili ne više od 7,8 minuta, dok ne porumene i porastu.