Mario Hezonja je potpisao ugovor s Barcelonom na četiri sezone. Kako prenosi španska Marca, odluka 29-godišnjeg hrvatskog krilnog igrača visokog 2,03 metra je da napusti Real Madrid nakon što nisu uspjeli postići dogovor o produženju, te se vraća u klub u kojem je igrao od 2012. do 2015. godine, prije nego što je otišao u NBA. Tako su plavo-crveni napravili veliki potez nakon sezone u kojoj su ostali bez trofeja. Ponuda koju su Iz Barce predstavili i koju je Hezonja prihvatio iznosi tri miliona eura po sezoni, što ga čini jednim od najplaćenijih igrača u Evropi, na nivou sa Shaneom Larkinom, Mikeom Jamesom i Kendrickom Nunnom. Njihove plate su mnogo veće od onoga što je Hezonja zarađivao u Madridu i od onoga što mu je Real Madrid nudio za produženje ugovora tokom ove sezone i u posljednjim sedmicama.

Španija na nogama, Mario Hezonja potpisao za Barcelonu

Real Madrid može iskoristiti pravo „prve kupnje“

Ipak, Real Madrid još uvijek ima mogućnost zadržati igrača. Pretpostavlja se da će, nakon isteka ugovora, bijeli uključiti Hezonju u pravo „prve kupnje“. Ako to učine, mogli bi izjednačiti ponudu Barcelone kako bi ga zadržali. Međutim, čini se malo vjerovatnim da bi to mogli učiniti, jer su njihove ponude za produženje ugovora bile znatno niže od onoga što mu nudi Barcelona, a zadržavanje Waltera Tavaresa već će im predstavljati veliki financijski izdatak.
S obzirom na to da će zadržavanje Tavaresa, koji će zarađivati više od pet miliona eura bruto po sezoni, probiti platni budžet košarkaške sekcije, teško je zamisliti da bi mogli zadržati i Hezonju. Ako bijeli izjednače ponudu u pravu „prve kupnje“, jedina opcija za Hezonju u Ligi Endesa bila bi da igra u Real Madridu. Ako ne, morat će prihvatiti neku od ponuda izvan Španije.


Španija na nogama, Mario Hezonja potpisao za Barcelonu

Sa odobrenjem predsjednika Laporte

Potencijalni transfer ima odobrenje predsjednika Barcelone, Joana Laporte, koji je dao zeleno svjetlo nakon što je utvrđeno da je ekonomski izvodljiv. Dovođenje jedne od zvijezda rivala je potez od velikog značaja, posebno nakon što je igrač slao poruke o svojoj obnovi ugovora.

Španija na nogama, Mario Hezonja potpisao za Barcelonu

Zbog uticaja i situacije, operacija podsjeća na dolazak Nikole Mirotića, madridskog juniora, u Barcelonu. Ovaj put je put direktan, bez prelaska preko NBA lige, što dodaje još više uzbuđenja ovom velikom događaju koji potresa evropsku košarku.