Španija kaže da će se pridružiti slučaju koji je Južnoafrička Republika podnijela Međunarodnom sudu pravde (ICJ), koji optužuje Izrael da je prekršio svoje obaveze prema Konvenciji o genocidu u ratu u Pojasu Gaze.

Španski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares rekao je da je ova odluka donešena u svjetlu nastavka vojne operacije u Gazi.

"Također, sa ogromnom zabrinutošću posmatramo regionalno proširenje sukoba", rekao je on na konferenciji za novinare.

Španija je donijela odluku ne samo da "se vrati mir u Gazu i Bliski istok", već i zbog svoje posvećenosti međunarodnom pravu, rekao je Albares.

"Naš jedini cilj je da okončamo rat i da napredujemo na putu primjene rješenja o dvije države", rekao je Albares, sedmicu nakon što je Španija, zajedno sa Irskom i Norveškom, priznala državu Palestinu.

Taj potez tri zemlje izazvao je bijes Izraela, koji ih je optužio za "nagrađivanje terorizma" i povukao svoje ambasadore.

Južnoafrička Republika je u januaru pokrenula tužbu protiv Izraela, optužujući ga da je počinio genocid nad Palestincima u Gazi. Broj poginulih u izraelskom ratu u Gazi, koji je počeo u oktobru, premašio je 36.500, prema zdravstvenim zvaničnicima na opkoljenoj i bombardovanoj teritoriji.

Izrael je pokrenuo napad nakon što je palestinska grupa Hamas predvodila napad na južni Izrael iz Gaze, ubivši oko 1.140 ljudi, prema podacima baziranim na izraelskim statistikama.

Vjerovatno će proći godine prije nego što ICJ donese odluku o meritumu slučaja genocida. Iako su njegove presude obavezujuće i na njih se ne može uložiti žalba, najviši sud UN-a nema načina da ih provede.

Izrael je više puta govorio da u Gazi djeluje u skladu s međunarodnim pravom. Slučaj genocida je nazvao neosnovanim i optužio Južnu Afriku da djeluje kao "pravna ruka Hamasa".

Španija će se sada pridružiti nekoliko zemalja, uključujući Kolumbiju, Egipat i Tursku, u formalnom zahtjevu za pridruživanje slučaju protiv Izraela.