Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Denis Zvizdić oglasio se na svom Facebook profilu povodom stupanja na snagu novog Zakona o državljanstvu Savezne Republike Njemačke.

Novi Zakon o državljanstvu Savezne Republike Njemačke stupio je na snagu i istim se, kako kaže, olakšava stjecanje njemačkog pasoša i posjedovanje dvojnog državljanstva.

- To otvara mogućnost da više od 30 hiljada bivših bh. državljana mogu vratiti državljanstvo BiH, te da svi budući državljani BiH mogu istovremeno imati i bh. i njemačko državljanstvo, odnosno da se neće morati odricati bh. državljanstva - objašnjava Zvizdić.

Ipak, to nije moguće bez zaključivanja bilateralnog Sporazuma BiH i SR Njemačke o dvojnom državljanstvu, jer Ustav BiH predviđa mogućnost dvojnog državljanstva samo u slučaju postojanja bilateralnog sporazuma.

Također, sporan je i član 14. Zakona o državljanstvu BiH koji ne dozvoljava povrat državljanstva u slučajevima kada druge države u međuvremenu dozvole dvojno državljanstvo.

Dakle, to je, kako kaže Zvizdić, osnovni razlog zašto se obraćao Ustavnom sudu BiH i zašto je podnosio inicijative prema Ministarstvu civilnih poslova BiH da se pokrene procedura zaključivanja Sporazuma o dvojnom državljanstvu između BiH i SR Njemačke.

To bi riješilo sve probleme za naše građane u Njemačkoj, a isto važi i za sve druge države sa kojima je neophodno pristupiti zaključivanju Sporazuma, naglašava Zvizdić.

- S tim u vezi, opet ću podnijeti inicijativu prema Vijeću ministara BiH i resornom ministarstvu da se hitno pokrene procedura zaključivanja ovog sporazuma, jer tek sa postojanjem ovakvog sporazuma možemo govoriti o sjajnim vijestima za bh. građane u SR Njemačkoj - rekao je Zvizdić.