Čak 1.370 onkoloških pacijenta u BiH, a najviše onih s dijagnozama karcinoma dojke i pluća, trenutno je na listama čekanja za dva ili više lijekova. Podaci su ovo Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

Nažalost, ova brojka raste iz dana u dan. Iz jednog sarajevskog udruženja oboljelih od raka dojke kažu kako više od 2.000 onkoloških pacijenata čeka na terapije i medicinske usluge. Također, dešava se i da u par mjeseci nestaje po nekoliko citostatika kliničkim centrima.

Ovo istovremeno otvara bojazan da bi se farmaceutske kompanije mogle povući iz BiH jer moraju platiti za uništavanje lijekova koje su nabavili na vrijeme, ali isto to nije učinio Zavod.

Člankom 13. Zakona o zdravstvenom osiguranju, obrazovan je Fond solidarnosti Federacije Bosne i Hercegovine u cilju ostvarivanja jednakih uvjeta za sprovođenje obaveznog zdravstvenog osiguranja i za pružanje prioritetnih najsloženijih oblika zdravstvene zaštite iz određenih specijalističkih djelatnosti.

Dio sredstava za Fond osigurava i Vlada FBiH iz budžeta, a podaci pokazuju kako je u pitanju samo iznos od 16 do 20 posto.

Prošle godine, čak 40.000 pacijenata koristilo je usluge Fonda. I dok pacijenti umiru zbog nedostatka lijekova, čini se da vlast uopće ne mari. Kada će reagirati?