Jaja su mnogima omiljena namirnica za doručak, a stručnjaci otkrivaju šta različite boje žumanca mogu značiti.

Sunoh Che s Univerziteta Maryland navodi da iako mnogi faktori mogu utjecati na boju žumanca, to se uglavnom svodi na hranu i ishranu kokoši, prenosi New York Post.

-Kokoši s pristupom svježoj travi i pašnjacima imaju tendenciju da daju jaja sa jarkim bojama žumanca - navela je i dodala da kokoši dobijaju proteine iz buba, kao i karotenoida i ksantofila iz biljaka.

Hillary Ayers s Univerziteta Florida navela je da nisu sve biljke jednake kada je u pitanju ksantofil. Neke imaju veću koncentraciju.

-Količina žuto-narandžastih karotenoida (biljnih pigmenata) u kokošijoj hrani, kao što je lutein iz brašna lucerke i zeaksantin iz ekstrakta cvijeta nevena, značajno utječe na boju žumanca - napomenula je Che.

Kukuruz je još jedan sastojak koji može utjecati na boju žumanca.

-Kokoši koje proizvode jaja koja kupujemo u prodavnicama uglavnom konzumiraju hranu na bazi kukuruza. Zato je većina jaja u prodavnicama žute boje, ali ne baš svijetle - rekla je.

Jen Houchins iz kompanije American Egg Board objasnila je šta različite boje žumanca mogu značiti:

-Blijedožuto žumance označava ishranu bogatu pšenicom, ječmom ili bijelim kukuruznim brašnom.

-Svijetlo žuto ili žuto-narandžasto žumance ukazuje na to da je kokoš bila na ishrani s puno kukuruznog brašna.

-Jarko narandžasto žumance nastaje kada kokoš ima pristup različitim biljkama i insektima čiji pigmenti mogu utjecati na boju. One su tokom proljeća i ljeta više napolju, što povećava vjerovatnoću hranjenja spomenutim stvarima. Jarko narandžasta se također može proizvesti dodavanjem latica nevena ili crvene paprike u hranu za kokoši.

Iako je boja žumanca u velikoj mjeri određena ishranom kokoši, to ne mora nužno utjecati na vašu ishranu.