Svi smo ljubitelji starinskih poslastica koje se nikada ne odbijaju. Donosimo vam jednostavan kolač koji će svi rado jesti i tražiti krišku više.
Sastojci
350 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
100 g šećera
4 žumanjaka
200 g margarina za kolače
naribana korica jednog limuna
4 bjelanceta
200 g šećera
2 vanilin šećera
2 čaše čvrstog jogurta
2 čaše kiselog vrhnja
5 kašika oštrog brašna
Priprema
1. Sastojke za tijesto stavite u posudu i rukama umijesite tijesto. Kada je gotovo i polutvrdo, podijelite ga na dva jednaka dijela, te formirajte u oblik rolata.
2. Svaki dio omotajte folijom i stavite 30 minuta u frižider jedan komad, a drugi stavite u zamrzivač.
3. Bjelanca umutite u čvrsti snijeg, te u drugoj posudi pomiješajte jogurt, kiselu pavlaku, brašno, šećer i vanilin šećer te smjesu umiješajte u snijeg od bjelanaca.
4. Kalup za pečenje (25×30 cm) namastite i pobrašnite. Rashlađeno tijesto malo razvaljajte na pobrašnjenoj površini te ga prenesite u kalup. Rukama ga raširite tako da prekrije cijelu površinu dna.
5. Preko tijesta izlijte nadjev, te izribajte drugu polovinu tijesta preko nadjeva.
6. Pecite u ranije ugrijanoj rerni oko 35 minuta na temperaturi od 180 stepeni.