Iako su moderne varijante oblande česte u mnogim domaćinstvima, starinski recepti koji se prenose s generacije na generaciju zadržali su svoju popularnost. Pored toga, starinske verzije ovog slatkiša često vraćaju uspomene na djetinjstvo, s mirisima i okusima koji su nas prate kroz cijeli život.

Jedan od najpoznatijih tradicionalnih recepata za oblatnu, koji će oduševiti sve ljubitelje ovog slatkog zalogaja, je upravo starinski recept s orasima, keksom i čokoladom. Ovaj recept je jednostavan, ali izuzetno ukusan, a sigurni smo da će vas podsjetiti na tople trenutke sa stolovima punim domaćih slastica.

Starinski recept za oblatnu

Sastojci

400 g šećera
300 ml vode
300 g mljevenih oraha
200 g mljevenog keksa
250 g margarina
100 g čokolade
veće pakovanje oblandi

Priprema

U šerpu sipajte vodu i šećer, pa kad počne da pjeni skinite sa ringle, dodajte margarin i energično izmješajte. Dok je smjesa još topla spustite čokoladu, a onda i mljevene orahe i keks. Sve još jednom dobro izmiješajte da se sastojci sjedine.

Pripremljenim filom namažite oblatnu, a preko posljednjeg lista stavite neki teži predmet i ostavite da tako odstoji preko noći. Ujutro isijecite i probajte.