Stari kolač sa trešnjama kakav su nam bake pravile u malo modernijoj, ali i dalje preukusnoj verziji.

Recept za kolač sa trešnjama koji je lagan, brz i pun ukusa, savršen za sve prilike. Decenijama je ova poslastica bila omiljena širom Balkana, a danas vam donosimo malo moderniju verziju koja će vas osvojiti svojim jedinstvenim spojem tradicije i inovacije.

Sastojci:
•300 g trešanja
•150 ml ulja
•200 g glatkog brašna
•50 g kakaa
•3 jaja
•80 g mliječne ili tamne čokolade
•1 prašak za pecivo
•50 ml mlijeka
•150 g šećera
Za fil:
•100 g šećera
•250 g krem sira
•2 jaja
•2 kašike oštrog brašna
Priprema:

Zagrijte rernu na 180 stepeni kako bi stvorili idealno okruženje za pečenje kolača.

U velikoj posudi, uz pomoć miksera, sjedinite šećer, jaja i mlijeko dok ne dobijete glatku i kremastu smjesu.

U drugoj posudi, pažljivo pomiješajte brašno, prašak za pecivo i kakao.

Polako dodajte suhe sastojke u mokre, miksujući ih zajedno pet minuta kako bi se svi sastojci lijepo sjedinili i stvorili savršenu smjesu za pečenje.
Nakon što je smjesa dovoljno sjedinjena, njiežno ručno umješajte sjeckanu čokoladu.

U posebnoj posudi, koristeći mikser, kombinujte sve sastojke dok ne dobijete glatku i homogeniziranu smjesu.

Na dno posude obložene papirom za pečenje ulijte tamnu smesu, ravnomjerno je raspoređujući kako biste stvorili osnovu za vaš kolač.

Preko tamne smjese, pažljivo sipajte pripremljeni fil od sira, stvarajući sloj koji će donijeti nježnu i kremastu notu vašem kolaču.

Ponovite postupak dodavanja tamne smjese i fila od sira, i pospite trešnje.

Stavite svoj kolač u zagrijanu rernu i pecite ga oko 20 minuta, ili dok ne postane zlatno smeđe boje.