Američki State Department saopćio je da se zvanični stav Washingtona u vezi s procesom normalizacije odnosa Kosova i Srbije nije promijenio i da je dugoročni cilj politike Sjedinjenih Američkih Država da u tom procesu dođe do međusobnog priznanja, prenosi Kosovo online pisanje Gazete ekspres.

Kako se navodi, Washington podržava dijalog koji vodi Evropska unija kao jedini način da se postigne normalizacija, mir i produktivni odnosi između Kosova i Srbije.

- Stav Sjedinjenih Američkih Država o dijalogu između Kosova i Srbije se nije promijenio. Nastavljamo da snažno podržavamo dijalog koji omogućava EU između Kosova i Srbije, kao način da se postigne normalizovan, miran i produktivan odnos između dve zemlje - ističu iz State Departmenta.

Dodaje se da je budućnost Kosova i Srbije u evropskim institucijama.

State Department očekuje da Kosovo i Srbija poštuju i sprovode postignute sporazume bez odlaganja i preduslova.

- Očekujemo da će Kosovo i Srbija u potpunosti i bez odlaganja i preduslova poštovati i sprovoditi sve svoje obaveze iz dijaloga. Dugoročni cilj politike SAD je zaključak sa obostranim priznavanjem Kosova i Srbije - istakli su iz State Departmenta.

Ambasador SAD u Prištini Jeffrey Hovenier naveo je da bi dijalog Kosova i Srbije trebalo da se završi međusobnim priznanjem.