Ljeto je mnogima omiljeno godišnje doba. A kako i ne bi bilo kada je u znaku odmora, putovanja, kupanja, sunčanja, druženja, bezbrižnosti...

No nije sve tako sjajno. Postoje i problemi koje ovo godišnje doba donosi.

Naprimjer, ose i stršljeni koji nam često znaju remetiti opuštena drijemanja ili razgovor s prijateljima u lijenim popodnevnim satima.

Kako to riješiti? Ima više načina.

Onaj u kojeg se mnogi ljudi kunu na društvenim mrežama da djeluje provjereno jest homemade tekućina protiv osa i stršljena.

Kako bi ova metoda uspjela potrebno je izbušiti rupe na poklopcu jedne staklenke. Na dno tegle stavite med i razrijedite ga s malo vode ili dodajte kašiku pekmeza.

Kukce će privući slatki miris, ulazit će kroz rupice, ali se neće moći odvojiti od medene smjese. Promijenite staklenku po potrebi.

Ako imate problema s više kukaca i buba istovremeno, onda je za vas sljedeći recept. Trebat će vam: 30 ml maslinovog ulja, kap eteričnog ulja citronele, kap eteričnog ulja eukaliptusa, kap eteričnog ulja metvice, kap eteričnog ulja mirte, kap eteričnog ulja čempresa i kap eteričnog ulja stabla čaja. Sve sastojke pomiješajte u staklenku, dodajte malo vode i promiješajte.

Ali budite oprezni. Ovakvu smjesu ne smijete držati blizu očiju, čak ni dok je radite.

I za kraj, ako u svoj dom možete unijeti neku od ovih biljaka, ose i stršljeni će nestati kao gumicom izbrisani. Biljke koje tjeraju insekte iz kuće su: bosiljak, ruzmarin, lavanda i matičnjak, piše Jutarnji.hr.