Centralna izborna komisija (CIK) BiH izrekla je novčanu kaznu SNSD-u u iznosu od 4.500 maraka zbog zloupotrebe djece u političke svrhe, po prijavi PDP-a. Zbog preuranjene izborne kampanje, koju je prijavio Transparensi Internešnel, kažnjena je Ujedinjena Srpska sa 3 hiljade maraka. Ovo je nastavak kažnjavanja političkih stranaka zbog nedozvoljene kampanje prije zvanične izborne kampanje za lokalne izbore, koja počinje 6. septembra.

Pljušte novčane kazne CIK-a za preuranjenu izbornu kampanju, uglavnom na društvenim mrežama. Prvi put i za zloupotrebu djece u političke svrhe. Do sada su kažnjeni SNSD - dva puta, po jedanput DNS, HNP, Ujedinjena Srpska, Narod i pravda, Naša stranka. Izrečene kazne su od 3.000 do 4.500 maraka. Pokrenut je postupak protiv stranke Rame Isaka Naša snaga, zbog objavljivanja promotivnog video spota.

Prema Pravilniku CIK-a, političkim subjektima je od raspisivanja izbora do početka zvanične izborne kampanje zabranjeno vođenje kampanje i plaćeno političko oglašavanje u medijima i na društvenim mrežama.

Irena Hadžiabdić, predsjednica Centralne izborne komisije BiH kaže da osim ovih sankcija preostaju i najrigoroznije a to su uklanjanje imena kandidata ili poništenje ovjere političkih stranaka odnosno koalicija odnosno liste nezavisnih kandidata.

Željko Bakalar, član CIK-a BiH govori:

- Estradizacija političke scene u BiH čak ima elemente širenja netačnih informacija koji ugrožavaju integritet izbornog procesa nešto što je apsolutno kažnjivo.

Nekoliko prijava CIK-u zbog preuranjene kampanje i zloupotrebe javnih resursa podnio je i Transparensi Internešnel. Od jula njihovi posmatrači kreću i u terenski monitoring po izbornim jedinicama sa fokusom na ponašanje funkcionera i korištenja javnih resursa u izborne svrhe.

Ivana Korajlić, izvršna direktorica Transparency International BiH rekla je da su proširena pravila ponašanja u smislu zloupotrebe javnih resursa

- Ranije smo imali usko definisana pravila koja su podrazumijevala zloupotrebu službenih vozila prostorija institucija, službeno obraćanje funkcionera u javnom prostoru na javnom događaju, a sad je to djelimično prošireno i na davanja iz budzeta na subvencije - ističe za BHRT.

Stranke u problemima: Pljušte novčane kazne CIK-a za preuranjenu izbornu kampanju

Politička analitičarka Rubina Čengić smatra da će izborna kampanja biti bazirana na optužbama drugih, umjesto na predstavljenju jasnih ciljeva u lokalnim zajednicama.

- Kandidati misle da društvene mreže nisu dio javnog prostora, da su one nevidljive i neuhvatljive, a META kao vlasnik društvenih mreža je otvorila sve moguće baze podataka. Sa vrlo malo truda je moguće vidjeti ko je platio i koliko novca za reklamu i u kojem vremenskom periodu.

Stranke u problemima: Pljušte novčane kazne CIK-a za preuranjenu izbornu kampanju

U Koaliciji "Pod lupom" zalažu se za oštrije novčane kazne. Najdjelotvornije bi bilo, kažu, da se za ponovljene prekršaje poništi ovjera učešća na lokalnim izborima.

Vehid Šehić, Koalicija "Pod lupom"

- Po mom mišljenju one moraju biti drastičnije . Minimalno 10.000 do 50.000 -100.000 maraka i to bi preventivno djelovalo."

Novčane kazne koje CIK može izreći političkim strankama su od 3.000 do 30.000 maraka, a za kandidate na izborima od 3.000 do 15.000 maraka. Za gruba kršenja Izbornog zakona Bosne i Hercegovinenaši sagovornici očekuju od CIK-a izricanje još većih novčanih kazni, ali i zabranu učešća na izborima.