Strašna tragedija zadesila je porodicu Hajland (Džejkoba i Džejmi), koji su prije četiri godine zadobili teške opekotine u stravičnom požaru. Njihov jednogodišnji sin Uriel je stradao u vatri.

Požar je iznenada zahvatio kamion u kojem su se nalazili, a pored sina, dodatnu bol nanio je i gubitak bebe. Džejmi je tada bila u drugom stanju, a uslijed dima i vatre izgubila je bebu.

Sve je postalo još gore kada je saznala da težina njenih opekotina u kombinaciji sa naknadnom infekcijom znači da više ne može da zatrudni prirodnim putem.

- Gledati kako život odlazi iz očiju mog djeteta, to jednostavno nije u redu. Sin nam je bio sve - rekao je Džejkob Hajland kroz suze.

- Nisam samo žena koja se nada da ću jednog dana postati mama, ja sam žena koja je iskusila majčinstvo, a onda joj je to oduzeto - priključila se Džejmi.

Ipak, sreća im se osmijehnula, budući da su se nedavno ponovno ostvarili kao roditelji putem surogat majčinstva.

- Postoji nešto u dječijem smijehu što liječi. Ranije nisam znao zašto živimo. Nisam imao jasan pravac. Imati je u blizini donosi mnogo više radosti - rekao je ponosni otac.

Šajlo je rođena nakon četiri neuspješna pokušaja surogat majčinstva, koji su dodatno otvarali već nezaliječene rane.

- Svaki put kada trudnoća ne bi uspjela, bilo je kao da je to posljednja kap u prepunoj čaši - rekao je Džejkob i dodao da nije mogao da ispuni prazninu u svom srcu.

Šajlo je uspješno implantirana na rođendan svog pokojnog brata i rođena je u avgustu 2023.

- Kada se rodila, prinijela sam je grudima, pozvala sam Džejkoba i rekla "Ona je ovdje", tako sam bila sretna - rekla je majka.


Hajlandovi su evakuisali svoju imovinu u udaljenom dijelu Okanogana oko ponoći 10. septembra kada su ostali zarobljeni u požaru koji je počeo da bjesni nekoliko sati ranije.
Par nije mogao da dođe do članova porodice ili hitne pomoći jer su dalekovodi bili u prekidu. Nakon nekoliko sati bez kontakta, Džejkobov rođak Džim Mebri odlučio je da se u utorak uputi do zabačenog imanja Hajlanda.

Do tog vremena, šumski požar je pretvorio okolne pašnjake žalfije visoke četiri stope u potpuni pepeo. Mebri je ubrzo otkrio Džejkobov kamion u jaruzi oko četvrt milje od njihove kuće.

Vozilo, koje je probilo ogradu od bodljikave žice, teško je ugljenisano. Njemu se istopilo šoferšajbna, a volan i komandna tabla su potpuno uništeni. Nevjerovatno, par je uspio da pobjegne iz kamiona sa svojim sinom.

Krenuli su prema rijeci Kolumbija gdje su ih spasioci čudom pronašli uz obalu, iako je Uriel nažalost umro. Džejmi je ostala sa opekotinama na 50 posto tijela, dok je Džejkob imao 25 posto opekotina i kolabirala pluća.

- Postoji bol što nedostaje naš sin, ta tava je uvijek tu do neba, ali postoji bol biti roditelj bez djeteta - rekao je Džejmi, prenosi Dejli Mejl.

Sada par prikuplja sredstva za još jedan pokušaj surogat majčinstva koristeći svoj posljednji preostali embrion.

- Za sada se samo fokusiramo na uživanje uz Šilo, prikupljanje sredstava za našu sljedeću bebu i pronalaženje naših koraka u životu su naši sljedeći koraci i nadamo se da će sve biti u redu za još jednu bebu sljedeće godine - napisali su na GoFundMe.