Sud Bosne i Hercegovine donio je novo rješenje kojim se Republici Srpskoj na još godinu dana zabranjuje blokada računa Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) radi naplate duga od 30 miliona KM.

Ova odluka je nastavak višegodišnjeg spora između Republike Srpske i UIO, čiji je osnov dug koji potiče iz nezakonite raspodjele prihoda od indirektnih poreza za 2009. i 2010. godinu.

Prema saznanjima portala CAPITAL, sud je usvojio prijedlog dužnika i odgodio sprovođenje rješenja iz 2016. godine do 11. juna 2025. godine. Rješenje odgađa izvršenje dok se ne odluči o prijedlogu da se dug naplati putem Jedinstvenog računa trezora, prema instrukcijama o načinu izvršenja – plaćanja sudskih presuda preko budžeta institucija BiH.

Prošlogodišnje rješenje, koje je sprječavalo naplatu duga do 18. juna ove godine, sada je produženo, što dodatno prolongira mogućnost Republike Srpske da naplati svoja potraživanja.

Ministar finansija RS, Zora Vidović, potvrdila je da još nisu dobili novo rješenje, ali da su informisani o njegovom produženju.

U UIO BiH su krajem maja ove godine poslali dopis Pravobranilaštvu BiH, ukazujući na problem izvršenja rješenja Suda BiH iz 2016. godine, te naglasili da sredstva s depozitnih računa za osiguranje duga ne mogu biti korištena za naplatu, jer bi to izazvalo dodatne troškove i komplikacije.

UIO je ranije predložila Upravnom odboru da se problem riješi smanjenjem sredstava koja pripadaju Federaciji BiH i njihovim preusmjeravanjem ka Republici Srpskoj, ili kroz budžet BiH, ali do sada nije postignut dogovor.