Žalbeni sud u Versaillesu odlučio je zaustaviti aukciju ukradene Zlatne lopte koju je 1986. godine osvojio legendarni argentinski nogometaš Diego Armando Maradona.

Naime, sud je prihvatio žalbu obje Maradonine kćerke koje tvrde da je Zlatna lopta vlasništvo porodice preminulog nogometaša te da se ne može prodati na aukciji.

Zlatnu loptu je zaslužio kao najbolji igrač Svjetskog prvenstva 1986. godine u Meksiku gdje je svoju Argentinu vodio do naslova svjetskog prvaka.

Gotovo sve njegove utakmice na tom prvenstvu su bile legendarne, a pogotovo susret protiv Engleske gdje je jedan pogodak postigao "Božjom rukom", a drugi nakon driblinga brojnih Engleza.

Podsjetimo, Maradona je preminuo 2020. godine, a njegovi nasljednici navode da je Zlatna lopta ukradena i tvrde da je sadašnji vlasnik nema pravo prodati.

Inače, oko tog trofeja su kružile razne špekulacije pa se navodilo kako ga je Maradona izgubio u partiji pokera ili da ga je prodao kako bi otplatio dugove.

Govorilo se i da ga je Maradona čuvao u banci u Napulju koju su opljačkali lokalni kriminalci tokom 1989. godine dok je igrao za Napoli, a njegovi nasljednici vjeruju da je trofej ukraden iz banke.