Sastavni dio tradicije jednog naroda je i muzika koja je nastala u tom narodu. Kod nas je to sevdalinka te duhovna muzika koja daje jednu novu dimenziju na ono ko smo i šta smo.

Gosti u našem bajramskom programu su bili muzičari Dino Šukalo, Kenan Mačković, Muhamed Fazlagić Fazla, Dino Muharemović.

-Ja bih rekao da je nas odredio asfalt. Mi smo odrasli na roken rolu pa se u zrelim fazama obradili sevdalinkama i duhovnoj muzici. Mislim da je ono najvažnije što povezuje BiH i muziku sevdah. U sevdahu su opisana sva moguća mjesta i odrednice, rijeke, plananine, gradovi. Svako o pokušava osporiti može samo da pročita 15 najvažnijih sevdalinki za koje se ne znaju autori – ističe Šukalo.

Da bi neki stihovi nastali, autor teksta mora imati neku inspiraciju. Gdje pronalazi inspiraciju za svoje tekstove otkrio nam je Muharemović.

-Gdje god se zadesim ili razgovaram sa ljudima na mene ostavi trag. Inspiracija se jednostavno desi i to izađe iz mene. To je tako od Boga. Ne znam kako se zahvaliti na tome, na toj slobodi. Interesantno je kada dođe neki izvođač, čudi se što mu dajem neku kvalitetnu pjesmu. Bili smo u studiju kada je došao jedan početnik kada sam mu ponudio dobru pjesmu , iza koje mogu da stanem – poručuje Muharemović.

Mi u Bosni živimo u okruženju koje je različito. Poštujemo jedni druge te ono što je važno kako nama tako i drugima sa kojima živimo.

-Tako smo odgajani, u jednom urbanom dijelu. Osuđeni smo na suživot te od toga smo se trudili da napravimo najbolje. To je bilo prekinuto agresijom. Sada se pokušavamo vratiti na ta stara vremena nakon što su rušili ono što nam je bilo važno – govori Fazla.

Mačković ističe kako je „voda“ kriva za to nešto što nas vuče naprijed u životu.

-Neki dan me pitaju, ko si, šta si, je li ti iko u porodici pjevao. Rekao sma im da sam iz Mrkonjić Grada odakle je i Zaim Imamović – kaže Mačković.