Direktor Memorijalnog centra Srebrenica (MCS) Emir Suljagić oglasio na društvenoj mreži X o krivičnoj prijavi koju je protiv njega podnijelo Ministarstvo unutrašnjih poslova RS.
Suljagić je navodno ugrožavao sigurnost policijskog službenika.

- Sada činjenice. Policijski službenik PU Zvornik Adis Cibralić je 31. maja ove godine telefonom, neovlašteno i kršeći zakon, u dosluhu ili dogovoru sa meni nepoznatim osobama, kontaktirao službenika MCS i postavljao mu pitanja koja se tiču moje sigurnosti i o tome da li je i kada davao izjave o posljednjim prijetnjama koje su mi upućene i kojima je svjedočio on i još dvoje članova Upravnog odbora.

Odlukom Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, nažalost, imam policijsku zaštitu jer je procjena nadležnih agencija za provođenje zakona da je moja sigurnost ugrožena zbog posla koji obavljam kao direktor Memorijalnog centra Srebrenica.
Pošto sam nezakonito postupanje službenika Cibralića shvatio kao čin ugrožavanja sigurnosti, odmah sam o tome obavijestio DKPT koja je sačinila službenu zabilješku i proslijedila je na dalje postupanje OSA-i, SIPA-i MUP RS.

Očigledno je da lažnom prijavom MUP RS pokušava zataškati krivično djelo ugrožavanja sigurnosti štićenog lica od strane njihovog službenika.
O svemu više iduće sedmice - naveo je Suljagić.