Izložba Mrtvare kojom se obilježava genocid počinjen protiv Bošnjaka Sigurne zone UN-a u Srebrenici bit će otvorena u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku 1. jula.

Izložba nudi pogled na užase koje su iskusili stanovnici Srebrenice i okolnog regiona u istočnoj Bosni.

O izložbi se sada oglasio i direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.

"Prije pet godina nismo doslovno imali krova nad glavom. Danas smo u stanju za mjesec dana planirati, organizovati i otvoriti izložbu na drugom kontinentu", poručio je on.

"Putem fotografija, ličnih predmeta i video materijala nastojimo prikazati mučna iskustva koja su dovela do smrti žrtava kao i stalne borbe njihovih preživjelih članova porodica koji nastavljaju živjeti s posljedicama genocida", saopćili su iz Memorijalnog centra Srebrenice i stalne misije BiH pri UN-u.

Ona se sastoji od nekoliko multimedijalnih dijelova, a cilj izložbe je da predstavi, na dirljiv i dostojanstven način, dio užasa koji su izdržale žrtve i preživjeli genocida u Srebrenici.

"Kroz fotografije, lične stvari i video materijale, nastojimo prikazati iskustva koja su vodila ka smrti žrtava kao i tekuću borbu njihovih preživjelih članova porodica koje nastavljaju da žive sa posljedicama genocida", navode organizatori.

Izložba će biti otvorena do 12. jula.