U nedjelju, od 7 do 19 sati, bit će otvorena birališta na kojima će građani Republike Hrvatske odabrati 12 zastupnika u Evropskom parlamentu. Na izbore će izaći i hrvatski državljani u Bosni i Hercegovini koji će svoj glas moći dati na nekom od 37 biračkih mjesta u 7 gradova i općina gdje djeluju diplomatska-konzularna predstavništva Republike Hrvatske.

Iz Ambasade Republike Hrvatske u BiH za Fenu su potvrdili kako je za ove izbore u Bosni i Hercegovini registrirano oko 100 hiljada aktivno i prethodno registriranih hrvatskih birača.


-Važno je napomenuti kako će i na dan izbora moći glasati hrvatski državljani koji se nisu aktivno registrirali i nemaju prebivalište u Hrvatskoj. Oni će, kao i do sada, moći glasati uz potvrdu koju će dobiti na biračkim mjestima", podsjetili su iz Ambasade.

Dosadašnji izbori pokazali su, kažu iz Ambasade Republike Hrvatske, kako hrvatski birači u Bosni i Hercegovini aktivno sudjeluju na izborima u Republici Hrvatskoj.

-Kako glasanjem na evropskim izborima glasači ostvaruju svoje demokratsko pravo na sudjelovanje u odlukama o budućnosti Evrope, očekujemo jednako dobru motiviranost i izlaznost i na biralištima u Bosni i Hercegovini", poručili su.

Birači iz Bosne i Hercegovine svoje će biračko pravo moći ostvariti na sljedećim lokacijama: Franjevački međunarodni studentski centar u Sarajevu, Kampus Sveučilišta u Mostaru, Generalni konzulat u Banjoj Luci, Hrvatski kulturni centar „Sv. Franjo" u Tuzli, Osnovna škola „Ivan Goran Kovačić“ u Livnu, Osnovna škola u Vitezu i Školski centar „fra Martina Nedića“ u Orašju.


Sva biračka mjesta bit će otvorena od 7 do 19 sati.

Kod organizacije biračkih mjesta nema nikakvih problema, ističu iz Ambasade. Sve ide planiranom dinamikom kako bi biračka mjesta bila spremna za izborni dan.

-Sve aktivnosti oko provedbe izbora provode se temeljem saglasnosti Vijeća ministara BiH o održavanju izbora, koja je dobivena početkom maja. Sve aktivnosti planiraju se i provode u komunikaciji s mjerodavnim državnim, entitetskim i lokalnim institucijama. Dosadašnje iskustvo bilo je vrlo pozitivno i vjerujemo kako će to biti i ovim izborima", zaključili su iz Ambasade Republike Hrvatske u BiH.

Inače, ovo su četvrti izbori za hrvatske zastupnike u Evropskom parlamentu. Prvi su održani 2013. godine, a posljednji 2019. godine.