Opozicioni zastupnik morao je jučer u kolicima biti izveden iz talijanskog parlamenta nakon svađe i tučnjave tokom rasprave o većoj autonomiji regija.
Leonarda Donna iz populističkog Pokreta pet zvijezda odgurivali su i na pod oborili drugi zastupnici u haotičnim scenama u donjem domu parlamenta, saopćili su talijanski mediji.

Rasprava se vodila o zakonu o tzv.diferenciranoj autonimiji regija koji je predložila desna vlada premijerke Giorgije Meloni. Zakon daje regijama veće ovlasti, čemu se opozicija protivi.

Kada se o tome prije mjesec dana raspravljalo u senatu, bilo je verbalnih okršaja među zastupnicima. No, sada su opozicioni parlamentarci iz zastupničkog doma vijorili talijanskim zastavama i zapjevali himnu.

Kada je Donno pokušao dati zastavu ministru regionalne uprave, nekoliko zastupnika požurilo je prema njemu i počelo je naguravanje, pokazuju videosnimci.

Ostalo je nejasno je li Donno pao sam ili od udaraca, a predsjednik doma je prekinuo sjednicu i najavio da će o eventualnim mjerama odlučiti kada pregleda snimke.
Govoreći za televiziju La7, Donno je rekao da je u bolnici i da čeka da ga pregledaju ljekari nakon što je "primio dosta udaraca".

- Ne mogu vjerovati da se tako nešto dogodilo u zastupničkom domu. Još uvijek ne vjerujem - rekao je Donno, javlja Hina.