Svih osam banaka je u prvom kvartalu poslovalo pozitivno i dobit koja je ostvarena je identična dobiti koja je bila u prvom kvartalu prošle godine.

-I dalje je prisutna visoka likvidnost bankarskog sektora. Imamo rast štednje od blizu 275 miliona sa tendencijom daljeg rasta štednje građana, što je dobro – rekao je on. Prema njegovim riječima, bankarski sektor Republike Srpske je prošle godine napravio 190 miliona KM neto dobiti, ali je većina banaka donijela odluku da svoju dobit zadrži u RS i pretvori u kapital banke, znači ne isplaćuje dividendu.

-Od 190 miliona dobiti 65 ili 70 posto neto dobiti će ostati u Republici Srpskoj. One mogu poslije da kreditiraju neke rizičnije projekte. Ali je dobro što je taj novac ostao u Republici Srpskoj – istakao je on. Govorio je i o tome šta za bankarski sektor u Srpskoj znači to je Evropska centralna banka smanjila kamatne stope.

-Ovo govori da je ekonomija Evropske unije u stabilizaciji, da je inflacija obuzdana i da je ona na nekom projektovanom nivou ispod tri odsto. Kod nas je identična situacija, prošle godine je bila 17posto, a sada je 2,5 posto. S druge strane, za sve klijente koji imaju kamatne stope koje su vezane za Euribor, odnosno varijabilnu kamatnu stopu, znači da će doći do smanjenja kamata. Ona neće biti nešto prevelika, to je trenutno 0,25 posto, ali prema svim najavama iz ECB, do kraja godine ćemo imati još jedno smanjenje kamatne stope. To znači da ćemo krajem ove ili početkom iduće godine imati značajno primjetnije smanjenje kamatnih stopa za one klijente koji imaju kredite vezane za Euribor – poručio je Šuput. Pream podacima, 80 posto klijenata ima kredite sa fiksnom kamatnom stopom, a 20 posto sa promjenjivom. Za petinu klijenata to smanjenje kamate će se osjetiti.

Istakao je i da kamate moraju da padaju, ali u ovoj godini to neće biti značajno, već tek u narednoj. Prema njegovim riječima, i dalje su najdominantniji krediti građanima, više od 51 posto ukupnih kredita su dati građanima. Ono što možda nije dobro jeste da rastu nenamjenski ili keš krediti.

-Stambeni krediti ne rastu, a imamo veliku stanogradnju, što znači da novca ima. Nakon dugo vremena prošle godine je bankarski sektor najviše rastao u realnom sektoru što se tiče kredita. Došlo je do pada kredita države i javnih preduzeća – rekao je on za Nezavisne novine.