Recept za šampitu zvuči izuzetno ukusno, a evo i postupka pripreme.
Sastojci:
Za kore:
•11 žumanaca
•11 kašika šećera
•11 kašika ulja
•11 kašika mlijeka
•11 kašika brašna
•Malo praška za pecivo
•Korica limuna
Za šerbet:
•22 kašike šećera
•11 kašika vode
•Kriška limuna
•
Za šam:
•11 bjelanaca
•11 kašika šećera
Priprema:
Na početku, pripremite šerbet i stavite ga da kuha na laganoj vatri.
Odvojite bjelance od žumanaca. Umutite žumanca sa šećerom, dodajte ulje, pa mlijeko, brašno pomiješano s praškom za pecivo i limunovu koricu.
Smjesu ulijte u podmazanu tepsiju i pecite desetak minuta na 200°C.
U šerbet dodajte limun.
Napravite šam: Mutite bjelanca, dodajući postepeno šećer, dok ne dobijete čvrst snijeg.
Dodajte šerbet umućenim bjelancima i dobro izmiksajte.
Prelijte smjesu preko pečene kore i vratite u rernu na 4-5 minuta da se formira korica.
Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider.
Napomena: Ovaj recept daje veliku količinu šampite, pa je dimenzija tepsije za pečenje 40×30