Recept za šampitu zvuči izuzetno ukusno, a evo i postupka pripreme.

Sastojci:

Za kore:

•11 žumanaca
•11 kašika šećera
•11 kašika ulja
•11 kašika mlijeka
•11 kašika brašna
•Malo praška za pecivo
•Korica limuna

Za šerbet:
•22 kašike šećera
•11 kašika vode
•Kriška limuna

Za šam:
•11 bjelanaca
•11 kašika šećera

Priprema:

Na početku, pripremite šerbet i stavite ga da kuha na laganoj vatri.

Odvojite bjelance od žumanaca. Umutite žumanca sa šećerom, dodajte ulje, pa mlijeko, brašno pomiješano s praškom za pecivo i limunovu koricu.

Smjesu ulijte u podmazanu tepsiju i pecite desetak minuta na 200°C.

U šerbet dodajte limun.

Napravite šam: Mutite bjelanca, dodajući postepeno šećer, dok ne dobijete čvrst snijeg.

Dodajte šerbet umućenim bjelancima i dobro izmiksajte.

Prelijte smjesu preko pečene kore i vratite u rernu na 4-5 minuta da se formira korica.

Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider.

Napomena: Ovaj recept daje veliku količinu šampite, pa je dimenzija tepsije za pečenje 40×30