Dok ruski predsjednik Vladimir Putin boravi u svojoj prvoj posjeti Sjevernoj Koreji u više od dvije decenije, smatra se da je njegov fokus na osiguravanju stalne podrške izolirane azijske države za njegov rat u Ukrajini.

Putin je pojačao kontakte sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom prošle godine dok su se njegove zalihe oružja smanjivale – a municija i projektili "tekli" su iz ove zemlje u Rusiju nakon značajnog samita dvojice čelnika u septembru, tvrdi više vlada, mada i Pjongjang i Moskva poriču takve transfere.


Izolirana prijestonica

Međutim, dok sastanak čelnika u globalno sjevernokorejskoj izoliranoj prijestolnici Pjongjangu pruža priliku dvojici autokrata da razgovaraju o tome kako proširiti saradnju, promatrači kažu da će to imati posljedice daleko izvan bojnog polja u Ukrajini.

Putinov dolazak u Pjongjang u ranim jutarnjim satima u srijedu po lokalnom vremenu u dvodnevnu posjetu predstavlja značajan korak naprijed za partnerstvo utemeljeno na zajedničkom neprijateljstvu prema Zapadu i njegovim saveznicima – ono koje osnažuje i lidere i produbljuje globalne crte rascjepa, prenosi CNN.


Srdačan pozdrav Putina i Kima

Očekuje se da će njih dvojica potpisati novi sporazum o strateškom partnerstvu.

Putin je uoči posjete rekao da će "oblikovati arhitekturu jednake i nedjeljive sigurnosti u Euroaziji".


"Odnos nije samo nužnost.

Vidimo kako dvije države stvaraju sve usklađeniji ujedinjeni front i svrstavaju se protiv Sjedinjenih Američkih Država i Zapada”, rekao je Edward Howell, predavač politike na Univerzitetu Oxford u Velikoj Britaniji, koji se fokusira na Korejski poluotok.

Svijet se pita sa zebnjom: Putin će od Kima tražiti oružje, ali šta će dati zauzvrat?

Naglašen termin posjete

Ove su podjele samo naglašene vremenom posjete, koja dolazi nakon Putinovog sastanka s bliskim saveznikom, kineskim čelnikom Xi Jinpingom, prošlog mjeseca i nakon što su demokratski čelnici Grupe sedam (G7) iskoristili samit u Italiji da ponovo pokažu svoju solidarnosti protiv rata Moskve.

To također dolazi u trenutku kada se Sjeverna Koreja pobunila protiv rastuće sigurnosne saradnje između SAD i njegovih saveznika Južne Koreje i Japana, izazivajući zabrinutost eskaliranom retorikom i tekućim testovima za jačanje opsežnog ilegalnog programa naoružanja.


Javnosti ostaje nepoznato šta Pjongjang dobija zauzvrat za podršku ruskom ratu protiv Ukrajine.

Međutim, vlade od južnokorejskog Seula do američkog Washingtona pomno će pratiti znakove koliko je daleko ratom opterećeni ruski čelnik, koji je u prošlosti podržavao međunarodne kontrole sjevernokorejskog ilegalnog programa naoružanja, spreman ići kako bi podržao Kimov ratoborni režim.

Svijet se pita sa zebnjom: Putin će od Kima tražiti oružje, ali šta će dati zauzvrat?

Šta Rusija i Sjeverna Koreja žele jedna od druge?

U mjesecima nakon što se Kim vozio svojim oklopnim vozom kroz regiju Dalekog istoka na značajni septembarski samit s Putinom, činilo se da sjevernokorejska municija stiže u Rusiju – i da je korišteno u ruskim napadima na Ukrajinu.

Rusija je dobila više od 10.000 transportnih kontejnera – što je ekvivalent 260.000 metričkih tona municije ili materijala povezanog sa municijom – od Sjeverne Koreje od septembra, navodi se u američkom saopćenju iz februara.


Kim traži sofisticirano oružje

Ruske snage također su od septembra lansirale najmanje deset projektila sjevernokorejske proizvodnje na Ukrajinu, rekao je američki zvaničnik u martu.

Oružje je možda slabijeg kvaliteta od ruskog, ali pomoglo je Rusiji da obnovi svoje sve manje zalihe i održi korak s podrškom koju Ukrajina dobija od Zapada, kažu promatrači.


Sporazum bi također omogućio Sjevernoj Koreji da dobije stvarne podatke o funkcioniranju svog oružja i pomoći joj da poveća izvoz u širem smislu.

Općenito se smatra da će Putin iskoristiti posjetu, u koju ga je Kim pozvao prošlog septembra, kako bi osigurao stalnu podršku.

Manje je poznato kakvu je tačno odštetu Pjongjang dosad dobio zauzvrat.

Svemirski program

Južnokorejski zvaničnici rekli su da Sjeverna Koreja prima pošiljke hrane i drugih potrepština iz Rusije, te da nema manjka potreba za privredu koja je opterećena sankcijama, kojoj osim hrane nedostaju gorivo i sirovine - ali također nastoji unaprijediti svoj raketni i nuklearni programi.

Putin je signalizirao spremnost da pomogne Sjevernoj Koreji u razvoju svemirskog i satelitskog programa tokom sastanka u septembru, koji se održao, prikladno, u postrojenju za lansiranje raketa.


Putin želi poslati poruku

Bilo je znakova da je do takve pomoći došlo, uključujući uspješno lansiranje prvog sjevernokorejskog vojnog izviđačkog satelita "Malligyong-1" nekoliko sedmica nakon posjete, nakon dva neuspjela pokušaja.

Takvi sateliti mogu pomoći Sjevernoj Koreji da poboljša svoje zemaljske vojne sposobnosti, omogućavajući joj da preciznije gađa protivničke snage vlastitim projektilima.

Opstanak režima

Državama članicama Ujedinjenih naroda zabranjeno je direktno ili posredno pomagati raketne programe Sjeverne Koreje.

Međutim, sjevernokorejski vođa vidi programe naoružanja bitnim za opstanak svog režima, prema analitičarima.


I za Putina je posjeta prilika da pošalje signal, odnosno prijetnju, da Rusija nije sama.

-Putin ističe da Rusija ima prijatelje - i propagira ideju da se rat ne može dobiti za Ukrajinu jer Rusiji neće ponestati oružja - rekao je John Erath, viši politički direktor Centra za kontrolu naoružanja u Washingtonu, prenosi Raport.ba.