Hayat televizija se već dugi niz godina za bajramske praznike trudi svojim gledateljima donijeti radost u domove.

Cijela ekipa vrijedno radi na pripremi programa, zajedno na čelu sa Elvirom Švrakićem, direktorom Hayat televizije, koji svakim danom, a ne samo praznicima, pokazuje svoju ljudskost, posebno u ophođenju sa svojim uposlenima.

Švrakić je iz Saburine kuće pozdravio gledatelje i čestitao im Kurban bajram.

- Ovo su posebni dani. Bajrama se sjećam otkako znam za sebe. Kroz taj porodični odgoj smo od prvih Bajrama počeli obilježavati programski. Sastavilo se to da zaposleni osjećaju Bajram, kako neko od njih voli reći, da rade u posebnom halu, posebnoj želji. Sastavilo se mnogo elemenata i ovo je 34. Kurban bajram kako mi programski obilježavamo. Ove godine smo to proširili na nešto više dana. Smatramo da trebamo napraviti uvod za Kurban bajram, nije to samo Bajramski program u toku dana - kazao je.


Ističe da Hayat pokušava biti dio porodice, prozor u svijet. Obilježava običaje na način na koji to rade sve bh. porodice, i želi unijeti dio tradicije, kulture u sve segmente onoga što čini jedan život.

Švrakić se prisjetio obavljenog hadža: Ostao bih dole, makar čistio oko harema



Prisjetio se ovog vremena prije godinu dana, kad je obavio petu islamsku dužnost, hadž. Ističe da se emocije još uvijek nisu slegle.

- Cijelu godinu me povremeno obuzmu ti detalji, trenuci koje smo preživljavali nas osmorica. Bili smo nerazdvojni svih tih dana. Obilježavali smo zajedno sve ono što je svako od nas želio. Provodili smo 24 sata zajedno, klanjali, šetali, spavali u isto vrijeme, išli u shopinge... Teško je zaboraviti prenstveno te prijatelje koje sam stekao na hadžu i sve obrede. Gledajući saudijski kanal ovih dana sve se vrati unazad. Sjećam se svih detalja - govori Švrakić.

Dodaje da je hadž bio njegova životna želja. Iskoristio je priliku i da se zahvali sarajevskom muftiji Grabusu koji je dao prijedlog saudijskoj ambasadi da bude gost kralja, što je u organizaciji Ministarstva hadža.


- Nas 23 smo bili gosti i ispunila mi se želja. Dolazite na prvi slijedeći Kurban bajram kada niste dole. Gledao sam dole ljude koji čiste ulice, iz Bangladeša, Pakistana... I vjerujte da bi se mijenjao sa njima, da dole ostanem pa makar i čistio oko harema. Dole je poseban svijet i mislim da se nikada neće smiriti te emocije - prisjeća se direktor Hayat televizije.


Švrakić se prisjetio obavljenog hadža: Ostao bih dole, makar čistio oko harema

Dokumentarna emisija "Zapisi jednog hadžije" zasnovana je upravo na njegovim iskustvima i dojmovima, i slika je toga kako je on doživio to putovanje, a posebnost je upravo u tome što izaziva duboke emocije.


Ideja da se uradi ta reportaža došla je tako što je Švrakiću jedan prijatelj, prije nego je krenuo na hadž, savjetovao da sve zapisuje.


- Ja sam zaista vodio dnevnik, svih 24 sata, uz obaveze koje smo imali, sve sam zapisivao. Dole smo imali nekoliko nedoumica, jer smo bili sa hadžijama iz cijelog svijeta. Zapisivao sam sve i snimao telefonom. Kad sam se vratio, razgovarao sam sa nekolicinom imama, jedan od njih je i Edin Hamza Kadić, koji je prošle godine također bio sa našim hadžijama, i on mi je bio kontakt kad smo mi bili u nedoumici oko nekih dešavanja, odnosno nekih običaja za koje smo smatrali da nisu prilagođeni našem podneblju. Često smo se čuli i po povratku razmijenilio iskustva. Onda je došla ideja da se od tog materijala uradi nešto što bi mogla biti uputa našim hadžijama koji budu išli na hadž. To je način na koji mi obilježavamo naš hadž, sa ovih prostora.

Imam ef. Edin je isto učesnik u reportaži, dio zapisa mojih je iskorišten, i video materijali koji su snimani za vrijeme prošlogodišnjeg hadža - kazao je Švrakić.