Stara bosanska izreka „Kakva jufka, takva i pita!“ sve govori. Okus pite s pravim domaćim, rukom razvijanim korama ne može se uporediti s onim iz prodavnice.

TIJESTO:

600 gr glatkog brašna
360 ml vode
1 kašika soli
brašno za posipanje

NADJEV: (možete po želji)

300 gr sira
1 jaje
1 kašika šećera

OSTALO:

ulje po potrebi


Tajna hrskave i ukusne pite: Ovako vam jufka nikada neće pucati

U zdjelu dodajte 300 gr brašna. Napravite udubinu u sredini i dodajte pola kašike soli i 180 ml vode toplije. Voda može biti vrućkasta, ali da ne peče prste.

Rukom mijesite tijesto, primijetit ćete kako se tijesto odvaja od prstiju i zdjele. U tanjir ulijte malo ulja, stavite tijesto, prelijte uljem, uvaljajte tijesto u ulje i pokrijte prozirnom folijom. Ostavite tijesto da odmori 1 sat.

Ponovite postupak pripreme tijesta sa preostalim sastojcima. Pomoću vanjske strane šake u zraku razvlačite tijesto. S obzirom da je tijesto već nauljeno, lijepo će se razvlačiti.

Kada procijenite da ste ga dovoljno razvukli, postavite tijesto na pobrašnjen stoljnjak. Krajeve tijesta lagano povlačite prstima, samo polako.

Kada tijesto počne prelaziti rub stola, možete ruke podvlačiti ispod tijesta i jagodicama lagano povlačiti od sredine prema vanjskom dijelu. Tako ćete tijesto dodatno razvući i stanjiti. Na kraju okrajke uklonite.

Višak ulja koji je ostao u tanjiru prstima rasporedite po tijestu, poprskajte. Nadjev koji ste sjedinili prstima rasporedite po tijestu. Nije potrebno pretjerivati sa nadjevom, gledajte da ga ima po cijeloj dužini tijesta. Pola nadjeva ostavite za drugo tijesto, koje ćete razvući.

Jednu stranu stolnjaka podignite zajedno sa tijestom, te ga prebacite na tijesto preko nadjeva i srolajte jednu stranu do pola stola. Na isti način srolajte i drugu stanu do pola stola.

Rezačem za pizzu prerežite sredinu koja spaja dvije role. Jednu rolu uvijte u oblik puževe kućice i postavite na masni papir u tepsiju od pećnice, na sredinu. Drugi dio srolanog tijesta obavijte oko tijesta u tepsiji.

Ponovite postupak sa drugom lopticom tijesta, razvucite i nadjenite. Obje dobivene role obavijte oko tijesta u tepsiji. Premažite uljem.

Pitu pecite na 200 stupnjeva dok lijepo ne porumeni oko 30-35 minuta.