Naš današnji obrok nastaje za sat vremena, donosimo recept za 40 tulumbi.

SASTOJCI

-400 ml vode

-130 ml ulja

-400 g brašna i 1 kašikica praška za pecivo

-1 vrhom ravna kašikica soli

-5 jaja

Za prženje:

-1 – 1,5 l ulja

Za agdu:

-1 l vode

-700 g šećera

PRIPREMA

Prvo pripremite agdu. To možete i dan prije učiniti, jer se ona mora dobro ohladiti. Pomiješajte vodu i šećer u loncu i stavite da kuha. Od momenta kad sve kuha, potrebno je još oko 15 minuta bez poklopca da se agda skuha. Maknite lonac s vatre i ostavite da se potpuno ohladi.

U drugom loncu pomiješajte vodu, ulje i so i stavite da kuha. Brašno (pomiješano sa praškom za pecivo) dodajte od jednom. Sad je potrebno da konstantno miješate, dok se ne stvori izjednačeno tijesto (slično onome koje se pravi za princes krofne i eklere). To traje dvije-tri minute i na dnu šerpe ćete ugledati tanki bijeli trag. To je znak da je tijesto gotovo.

Prebacite ga u posudu za miješanje i ostavite da se ohladi (ne potpuno – ono treba da bude toplo). To traje oko 20-30 minuta.

Nakon tog vremena, jaja kratko viljuškom umutite pa ih postepeno i uz stalno miješanje dodajite u toplo tijesto.

Smjesa je jako ljepljiva i gusta, neka vas to ne zabrinjava. Prebacite je u klasičnu špricu za tulumbe ili u špric-kesicu sa zvjezdastim nastavkom. Ako koristite špricu, obavezno gornji kraj drvenog dijela umočite u ulje kako biste tijesto lakše istisnuli. Ako koristite špric-kesicu, uzmite jednu koja je dovoljno stabilna. Tijesto je jako gusto i, ako vam je kesica slaba, može se desiti da će vam puknuti.

Zagrijte ulje na srednju vatru (5. stepen od 9). Ulje ne smije biti vrelo, jer će tulumbe, inače, brzo izgorjeti, a iznutra ostati prijesne. Tijesto istisnite u toplo ulje. Makazama koje ste umočili u ulje, odrežite komade iste veličine.

Kad ste završili s rezanjem tulumbi, zagrijte šporet na jače. Potrebno im je 5-8 minuta da se ispeku. U tom procesu će se podići na površinu, okretati i nabubriti. Uvijek ih imajte na oku! Kad poprime zlatnožutu boju i postanu lijepo hrskave, ocijedite ih i prebacite u ohlađenu agdu. Tu neka stoje minutu-dvije prije nego što ih izvadite i prebacite u drugu posudu.

Bitno: Dok tulumbe vadite iz ulja i prebacujete u agdu, šporet ugasite kako bi se ulje ohladilo. Tek kad je opet toplo, špricajte i režite drugu turu.

Kad ste potrošili tijesto i napunili posude gotovim tulumbama, stavite ih u frižider da se ohlade, najbolje preko noći.

Korišteni sirup procijediti i sasuti u flašu. Koristiti ga za serviranje. Ako više volite gust sirup i da se tulumbe prilikom serviranja „cakle“, sirup još malo ukuhajte do željene gustoće.

Prijatno!