Bez obzira na vrstu, grah ima veoma malo masti i kalorija. Pored toga, odličan je izvor proteina, vitamina B, folne kiseline i vlakana za snižavanje holesterola. Svako može da ga konzumira jer ne sadrži gluten.
Ako ste na dijeti, slobodno se opustite uz jelo od graha s obzirom na vrlo malo kalorija i masti kojima obiluje, a istovremeno snabdijeva tijelo magnezijumom i gvožđem. Energije vam nakon jela od graha neće nedostajati, a ijtelu će pružiti i pravu antioksidativnu zaštitu.
Mnogi će zastati prije pripreme pasulja znajući da nadima pa uzrokuje eventualne neprijatnosti zbog stvaranja gasova u tijelu. Ali, i za to postoji nekoliko trikova.
Mnogima je dobro poznato da će grah manje nadimati ukoliko prije kuhanja odstoji barem nekoliko sati u vodi. Prema triku iz bakine kuhinje, grah je dobro namočiti i dan ranije pa ga ostaviti u vodi preko noći.
Osim namakanja u vodi, kako grah ne bi nadimao, prilikom kuhanja u vodu stavite lovorov list, kim, majoran, majčinu dušicu ili đumbir čija svojstva sprečavaju kasniji nastanak gasova u tijelu.
Činjenica je i da slabo kuhani grah izaziva više gasova. Želite li to da spriječite, grah obavezno operite (čak i onaj iz konzerve) i kuhajte ga na laganoj vatri i duže, a ne na jačoj. Pranjem i namakanjem grah gubi šećere koji između ostaloga utiču na nadimanje, odnosno kasniju nadutost stomaka.
Naime, kada taj šećer dođe u debelo crijevo, bakterija koja je zadužena za izgradnju proizvodi neprijatan miris gasa koji će morati da napusti tijelo. Iskusni kuhari savjetuju da je grah dobro kuhan tek nakon što tri puta provri.

Preuzeto