Iako sastojci poput šećera, brašna i praška za pecivo imaju značan rok trajanja, obično te namirnice mogu potrajati duže nego što se navodi. No, u tom slučaju je važno kako ih pravilno skladištiti.
Kada je riječ o pravilnom skladištenju ovih namirnica, obično ćete čuti da im je mjesto na hladnom i suhom mjestu te u hermetički zatvorenoj posudi.
Bijelo brašno obično traje jednu do dvije godine. Nakon otvaranja, čuvajte ga u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom i suhom mjestu, a možete ga držati u frižideru ili zamrzivaču kako biste produžili rok trajanja.

Brašno od cjelovitih žitarica ima puno kraći rok trajanja jer sadrži klice mekinje koje na kraju oksidiraju. Ovo brašno će trajati od tri mjeseca do jedne godine, dok će brašna od orašastih plodova i brašna bez glutena obično trajati od tri do šest mjeseci. Nakon što ga otvorite, pohranite u frižider ili zamrzivač u hermetički zatvorenim posudama.

Tajne skladištenja namirnica: Kako produžiti rok trajanja šećeru i brašnu

Šećer može dugo trajati jer ne podržava rast mikroba, ali ima najbolji rok upotrebe oko dvije godine. Šećer također lako upija mirise i vlagu, tako da frižider nije idealno mjesto za skladištenje. Čuvajte na hladnom i suhom mjestu poput ostave u hermetički zatvorenoj posudi kako biste spriječili grudvice.

Prašak za pecivo i soda bikarbona trajat će oko dvije godine na hladnom i suhom mjestu kao što je ostava. Budući da su ovo aktivni sastojci, trebali biste imati na umu rok trajanja. Dobar trik za provjeru je li soda bikarbona još uvijek aktivna je dodavanje malo vruće vode i octa. Ako se pojave mjehurići, ispravna je. Isto možete učiniti i za prašak za pecivo s vrućom vodom, ocat nije potreban.

Suhi aktivni kvasac ima rok trajanja oko godinu dana, dok će instant kvasac trajati oko dvije godine. Svježi kvasac traje otprilike dvije sedmice u frižideru i ne smije se zamrzavati. Aktivni ili instant kvasac može se koristiti i nakon roka trajanja ako se pravilno skladišti. Kako biste vidjeli je li kvasac još uvijek aktivan, provjerite dodavanjem jedne kašičice šećera s malo kvasca u jednu četvrtinu šolje tople vode. Pričekajte 10 minuta, a ako se stvaraju mjehurići, još uvijek je dobro za upotrebu.