Već je opće poznato da su Skandinavci lideri na polju održivog razvoja i zaštite okoliša. U Norveškoj organiziraju eko-krstarenja brodovima, Švedska reciklira smeće tako mahnito da im ga ponestane i moraju ga uvoziti iz drugih zemalja, a u Danskoj su, između ostalog, došli na ovu ludo dobru poduzetničku ideju.
Tvrtka Beyond Coffee iz Jægersborggade u Kopenhagenu istaknula se zanimljivom idejom koju su pohvalile brojne udruge za zaštitu okoliša i promicanje eko-načina života.
Jeste li ikada razmišljali o tome koliko se kafe popije svaki dan na svijetu i koliko se taloga kafe baci svaki dan – bilo u kućanstvima ili kafićima. Ako ste mislili da je ovaj ostatak beskoristan i bezopasan, varate se.
Danci su uvjereni da većina vrijednih sastojaka kave ostaje upravo u talogu koji se baca. Budući da su oni jedni od vodećih kavopija na svijetu, Beyond Coffee odlučio je otkupiti talog kave od kafića koji bi inače bio bačen i iskoristiti ga za – uzgoj gljiva bukovača!
Ohlađeni talog kafe pomiješa se s micelijem, vegetativnim dijelom gljive, koji se sastoji od razgranatih niti. Sve se to čuva u kontejnerima, a proces uzgoja traje četiri sedmice. Prvo se drže tri sedmice na toplom i tamnom mjestu, sličnom tlu u kojem bi rasli u prirodi. Zatim se sedam dana premještaju u hladnije prostorije s visokom vlagom i više svjetla. Tada gljive počinju klijati.

