Delikatno isječen krompir na kolutove se natopi kremastim sosom u koji se dodaju muškatni oraščić i majčina dušica, što ga čini vrlo aromatičnim.Evo kako napravit krompir u kremastom sosu!

Sastojci:
1,3 kg krompira, oljuštenog i tanko isječenog
42 g putera
57,5 g crnog luka, sjeckanog
16 g bijelog luka, sitno isjeckanog
2 kašičice svježe majčine dušice
30 g višenamjenskog brašna
120 ml pavlake za kuhanje
355 ml punomasnog mlijeka
141 g nezaslađenog kondenzovanog mlijeka
7,5 g soli ili više po ukusu
crni biber, po ukusu
¼ kašičice muškatnog oraščića, mlevenog ili sveže narendanog
170 g tvrdog sira, isjeckanog
grančica majčine dušice za ukras
Recept za tanko sečeni krompir zapečen u kremastom sosu od sira:
Zagrijte rernu na 200℃. Krompir oljuštite i operite, a zatim isjecite na tanke kolutove. Rastopite puter u velikoj šerpi na srednjoj vatri. Dodajte luk, bijeli luk i majčinu dušicu. Pržite 1-2 minuta ili dok ne zamiriše. Pazite da bijeli luk ne izgori. Umutite brašno da se dobro ne sjedini.
Pažljivo sipajte pavlaku za kuhanje, punomasno mlijeko i kondenzovano mlijeko, a zatim so, biber i muškatni oraščić. Pustite da provri i kuhajte na srednjoj vatri, povremeno miješajući, oko 5 minuta ili dok se ne počne zgušnjavati.

Dodajte oko 120 g tvrdog sira po Vašem izboru i miješajte dok smjesa ne postane glatka. Skinite lonac sa vatre. Podmažite tepsiju puterom. U podmazan pleh poredajte polovinu krompira, prelijte kremastim sosom, a potom poredajte ostatak krompira i prelijte preostalim sosom. Pokrijte posudu folijom i pecite 45-50 minuta ili dok krompir ne omekša. Skinite foliju sa posude, pospite preostalim sirom po vrhu i pecite još 15-20 minuta ili dok krompir ne porumeni.Odozgo stavite grančicu majčine dušice, po želji. Servirajte toplo.