Pakistanski spasioci pronašli su u subotu tijelo japanskog penjača koji je nestao na vrhu Spantik, na sjeveru Pakistana.

-Tijelo jednog od dva nestala japanska penjača pronađeno je danas, dok se nastavlja operacija lociranja drugog penjača - rekao je za Anadolu zamjenik komesara Doline Shigar Walullah Falahi.

Karrar Haidri, sekretar Alpinističkog kluba Pakistana, također je potvrdio pronalazak tijela. Rekao je da su spasioci na velikim visinama uspješno izvukli tijelo jednog od dvojice nestalih japanskih penjača na vrhu Spantik, poznatom i kao Zlatni vrh.

-Tijelo je premješteno na sigurniju lokaciju, ali se potraga za drugim penjačem nastavlja. Identitet preminulog penjača još nije potvrđen. Vlasti koordinišu s japanskom ambasadom i turističkom kompanijom, a čeka se odluka da li će vratiti tijelo ili ga sahraniti u Pakistanu - rekao je Haidri.

Ryuseki Hiraoka i Atsushi Taguchi nestali su u utorak dok su se penjali u alpskom stilu bez nosača između distrikta Shigar i Nagar u regiji Gilgit-Baltistan.