Lase Štolaj je prije dvije godine napustio udoban život u porodičnoj kući i zamijenio ga životom na šinama.

Krenuo je na put iz malog grada u Njemačkoj na dalekom sjeveru, a do sada je prešao nevjerovatnih 650.000 kilometara, što je ekvivalent obilaska Zemlje više od 15 puta. Lase je proveo u vozovima više od 6.700 sati.

“Mogućnost da svaki dan odlučim gdje želim da idem je jednostavno sjajna – to je sloboda”, rekao je Lase u jednom intervjuu.

“Sviđa mi se što mogu samo da gledam kroz prozor dok putujem i gledam kako pejzaž brzo prolazi… i činjenicu da mogu da istražim svako mjesto u Njemačkoj”, dodao je Lase.

On, inače, putuje samo sa ruksakom i živi uglavnom od pice i supe koje kao vlasnik propusnice za voz dobija besplatno od njemačkog željezničkog operatera.

Najveći trošak od 5.888 eura bila je karta za prvi razred njemačkih željeznica, koju je nabavio sa popustom.

Zahvaljujući toj pretplati se besplatno hrani i pere odjeću u kupatilima, a zatim je u vozu suši tokom noći.

Navikao je da spava na sjedištima prvog razreda koji su mu postali toliko udobni da mu je teško da zaspi u normalnom krevetu.

Inače Lase i radi u vozu. Završio je srednju školu, a zatim je pronašao posao kao samostalni developer. Radi za mali startap, i opušteno radi u vozu.

“Volim što mogu jednostavno da gledam kroz prozor, da gledam pejzaž kako brzo prolazi… I da istražujem svaki dio Nemačke”, rekao je Lase.

Zanimljivo je i da je ovaj tinejdžer samo nekoliko puta putovao vozom prije nego što je odlučio da živi u vozu. On je, naime, nakon srednje škole gledao dokumentarac o čovjeku koji je živio u vozovima.

“Pomislio sam da bih mogao i ja tako da živim”, rekao je Lase.

Roditelji su ga u početku odgovarali od toga. Ali, pošto je Lase bio uporan, oni su ga na kraju podržali.

U početku mu nije bilo lako. Bilo mu je teško da spava u vozu i često se vraćao roditeljima. U međuvremenu se navikao na život u vozu, a čak je i pronašao djevojku na željezničkoj stanici u Kelnu.

Lase kaže i da život u njemačkim vozovima nije uvijek jednostavan.

“Kašnjenja i drugi problemi su svakodnevni”, rekao je Lase.