Kroasani su ukusno lisnato pecivo, koje je jako popularno u Francuskoj, ali njihovo porijeklo zapravo potiče iz Austrije. Uz ovaj recept skratit će pripremu kod razvlačenja tijesta i ribanja maslaca.

Nakon što se ispeku, možete ih puniti slatkim nadjevom ili šunkom, sirom i sličnim namirnicama, a možete ih jesti i bez dodataka, obzirom da su veoma ukusni.

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

- 400 grama glatkog brašna
- jedna vrećica suhog kvasca
- jedna kašika šećera
- jedna mala kašika soli
- 150 mililitara toplog mlijeka
- 50 mililitara ulja
- 100 grama maslaca ili margarina
- 100 grama čvrstog jogurta
- jedno jaje

Priprema:

Najprije je potrebno staviti maslac ili margarin u zamrzivač barem sat vremena kako bi bio čvrst prilikom ribanja. Potom je potrebno krenuti s pripremom tijesta.

U 400 grama brašna dodajte kvasac, šećer i sol te pomiješajte. Nakon toga dodajte toplo mlijeko, ulje pa jogurt. Mijesite najmanje tri minute kako dizanje tijesta bilo što uspješnije. Potom ostavite tijesto da se diže u poklopljenoj posudi otprilike 45 minuta.

Kada je tijesto spremno, ponovo ga kratko umijesite pa razvaljajte u krug. Naribajte maslac ili margarin i potom urolajte poput palačinke. Odmah nakon toga tijesto razvaljajte po dužini. Na taj način će se stvoriti više slojeva.

Režite tijesto na jednake trokutiće, zamotajte i premažite umućenim jajetom s malo soli. Tijesto ponovo ostavite da se diže narednih 45 minuta. Nakon toga, pecite kroasane 10 minuta u zagrijanoj rerni na 200 stepeni.