Tri osobe se vode kao nestale u subotu nakon što su grmljavina i padavine na jugoistoku Švicarske izazvale klizište, saopćile su vlasti, javlja Anadolu.

Jedna žena je izvučena živa nakon što ju je zatrpalo klizište u alpskoj dolini Misox u Graubundenu. U toku je akcija spašavanja još troje.

Na drugom području u Švicarskoj, popularna turistička destinacija Zermatt u južnom kantonu Valais u blizini kultne planine Matterhorn i dalje je nepristupačna. Obilne kiše i topljenje snijega doveli su do izlivanja rijeke Mattervispa usljed čega je odsječeno jedno selo.

Željeznica Matterhorn-Gotthard prekinula je rad bez dostupnog alternativnog prevoza, objavila je željeznička kompanija na društvenim mrežama u subotu ujutro.

Službe hitne pomoći u kantonu Valais bile su u stanju pripravnosti zbog nivoa rijeke Rone, koja je u subotu dostigla vrhunac.

Vlasti su upozorile stanovnike da drže dalje od nabujalih rijeka i da se suzdrže od parkiranja na mostovima. Ljudima je također savjetovano da iz sigurnosnih razloga ne snimaju ili fotografišu poplave.