Dva ključna savjetnika Donalda Trumpa predstavila su plan za okončanje rata u Ukrajini ako pobijedi na predsjedničkim izborima u novembru. Plan uključuje moguću obustavu dostave oružja Ukrajini ako ne bude htjela pregovarati s Rusijom o kraju rata.

Sjedinjene Države bi istovremeno upozorile Moskvu da bi svako odbijanje pregovora rezultiralo povećanom američkom podrškom Ukrajini, rekao je u intervjuu penzionisani general-pukovnik Keith Kellogg, jedan od Trumpovih savjetnika za nacionalnu sigurnost, prenosi Reuters.

Prema planu koji su izradili Kellogg i Fred Fleitz, koji su bili važni članovi Trumpovog Vijeća za nacionalnu sigurnost tokom njegovog predsjedničkog mandata, tokom mirovnih pregovora došlo bi do prekida vatre na temelju trenutnih linija fronta.

Trump pozitivno reagirao

Predstavili su svoju strategiju Trumpu, a bivši predsjednik je pozitivno odgovorio, rekao je Fleitz.

"Ne tvrdim da se složio s tim ili da se složio sa svakom riječju, ali bili smo zadovoljni njegovom reakcijom", rekao je.

Trumpov glasnogovornik Steven Cheung rekao je da se samo izjave Trumpa ili ovlaštenih članova njegove kampanje trebaju smatrati službenima.

Strategija koju su zacrtali Kellogg i Fleitz dosad je najdetaljniji plan saradnika Trumpa, koji je rekao da bi mogao brzo riješiti rat u Ukrajini ako pobijedi predsjednika Joea Bidena na izborima 5. novembra, iako nije govorio o pojedinostima i detaljima kao bi to proveo.

Ovakav stav bio bi promjena u pristupu SAD ratu u Ukrajini te bi naišao na protivljenje evropskih saveznika, ali vjerojatno i unutar Trumpove Republikanske stranke.
Rusija: Svaki mirovni plan mora odražavati stvarnost na terenu

Rusija je brzo reagirala na Trumpov plan. Kremlj je rekao da bi svaki mirovni plan koji predloži buduća Trumpova administracija morao odražavati stvarnost na terenu, ali da je ruski predsjednik Vladimir Putin ostao otvoren za razgovore.

"Vrijednost svakog plana leži u nijansama i uzimanju u obzir stvarnog stanja stvari na terenu", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov za Reuters.

"Predsjednik Putin je više puta rekao da je Rusija bila i ostaje otvorena za pregovore, uzimajući u obzir stvarno stanje stvari na terenu", rekao je. "Ostajemo otvoreni za pregovore", rekao je.
Peskov je rekao da nedavne Putinove prijedloge za mir nisu prihvatili ni Zapad ni Ukrajina. "Znate da je Putin nedavno izašao s mirovnom inicijativom, koju, nažalost, nisu prihvatili ni Zapad ni sami Ukrajinci", rekao je.
Detalji plana

Temeljni elementi plana Trumpovih saradnika navedeni su i u publikaciji Trumpovog štaba. Kellogg je rekao da bi bilo ključno brzo dovesti Rusiju i Ukrajinu za pregovarački stol ako Trump pobijedi na izborima.

"Reći ćemo Ukrajincima: 'Morate doći za pregovarački stol, a ako ne dođete, podrška Sjedinjenih Država će prestati'", rekao je. "Putinu ćemo, s druge strane, reći da ćemo, ako se on ne pojavi na pregovorima, Ukrajincima isporučiti sve što je potrebno da prevladaju na terenu", dodao je.

Prema planu, Moskva bi također bila prinuđena na pregovore s obećanjem da će članstvo Ukrajine u NATO-u biti odgođeno na duže razdoblje.

Rusija je izvršila agresiju na Ukrajinu u februaru 2022., a trenutno stanje na terenu ne ide u korist Ukrajincima koji inzistiraju na cjelokupnom održanju teritorijalnog integriteta. Rusija trenutno u potpunosti kontrolira Krim, najvećim dijelom Luhansk, a značajne dijelove teritorija nadzire i u ostale tri anektirane ukrajinske pokrajine, Zaporižji, Hersonu i Donjecku.